След 4 часа дебати в пленарна зала депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Законопроектът, предложен от "Възраждане" за промени в Закона за предучилищното и училищното образование мина скоростно на две четения в едно заседание. Предложението днес да бъде и второ четене беше направено от Георги Свиленски, БСП.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание (НС). Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

Срещу въвеждането на дефиницията възрази Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, заради противоречие, по думите му, с редица европейски документи и Конституцията на България. Приема се дефиниция, която не съществува в нито една държава член на Европейския съюз (ЕС), обясни той и поиска текстът да отпадне, което бе отхвърлено при гласуването в пленарната зала и дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" остана в закона.

Корнелия Нинова от БСП призова да бъдат извадени "извращенията" от училищата и отново размаха от парламентарната трибуна книжка за сексуално образование, която се предоставя от НПО по желание. Въпреки нееднократни призиви да се посочат и конкретизират факти на такава пропаганда, която застрашава децата ни, Корнелия Нинова заяви, че такива неща като "фингъринг", "трибадизъм" и "фистинг", не може да изрича от парламентарната трибуна, но се закани да ги качи в социалните мрежи. От години повтарям следните две изречения: "Не пипайте децата! Долу ръцете от българските деца!", каза депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя припомни опита на ГЕРБ да внесат ратификацията на Истанбулската конвенция.

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обявиха текстовете за неграмотно написани, взети направо от Уикипедия, като предупредиха, че те не са юридически издържани и ще повлекат правен хаос. В спора се намесиха и лични нападки кой къде си е изпратил детето да учи, демонстрираха се и книжки за сексуално възпитание от парламентарната трибуна, не бяха подминати примери с Евровизия и Олимпиадата в Париж. Подкрепящите забраната пък даваха примери за смяна на пола на деца в европейски страни, без да се питат родителите.

Белобрадова напомни, че ПП-ДБ и ГЕРБ споделят общи ценности, но когато гласували на образователната комисия закона, техният отговор бил, че законопроектът е лош, но го подкрепят на политическа основа.

Най-страстно от ГЕРБ допреди това защитаваше законопроекта на "Възраждане" бившият зам.-министър на образованието Петър Николов, а пък депутатът Красимир Вълчев обясни подкрепата на принципна основа. "Такива са ни разбиранията, те са консервативни. Сред българските родители има ясно изразено доминиращо мнозинство на хора с консервативни възгледи, които смятат, че децата ни не трябва да бъдат подложени на такова въздействие", обясни и бившият министър на просветата от ГЕРБ Красимир Вълчев.

ДПС още в началото заявиха, че ще подкрепят текството - отново на принципна основа и с аргументи, които нямат нищо общо с хомофобията. Така от думите на Йордан Цонев стана ясно, че ДПС ще са толеранти към ориентацията на пълнолетни, но на децата да се пропагандира ЛГБТ са против.

Той заяви още, че "за пропаганда на традиционната ориентация на християнски и мюсюлмански ценности никой не дава пари на НПО, но за тази те получават колосално финансиране. "Така че не се съмняваме как ще реагират НПО, обаче на нас децата са ни по-мили от неправителствения сектор", категоричен беше депутатът от ДПС. Йордан Цонев цитира и Библията от парламентарната трибуна. 

Звезделина Каравелова от "Възраждане" пък конкретизира: "Да наричаме нещата с истинските им имена. Темата на днешния дебат в зала е с едно единствено име - извращение и извращения. Педерастия винаги е имало и винаги ще има. Това е още от римско време", обясни тя. "Има два пола - мъж и жена, и природна грешка - хермафродит. Това са хората, които могат да си избират какъв пол да имат. Всичко останало е нещо грозно..."

Няма нито едно постъпило отрицателно становище по тази част на законопроекта обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви и че гласовете от ГЕРБ против предложенията се дават след включване от американското посолство.

НС прие също в системата на предучилищното и училищно образование да се забрани налагането на идеологически и/или религиозни доктрини. Досега беше записано, че не се допуска налагането на такива доктрини. Красимир Вълчев даде заявка да бъде сериозно обсъдено въвеждането на предмет Религия.