Министерствата на околната среда на България и Словения ще подготвят споразумения за двустранно сътрудничество в областта на екологията. Това е било договорено на среща днес на министрите на двете страни Джевдет Чакъров и Янез Подобник.

Словенският министър е на работно посещение у нас по покана на своя български колега. Това е първата визита на министър на екологията на Словения в нашата страна, отбелязват от МОСВ.

Между двете държави досега няма подписани документи за двустранно сътрудничество в областта на околната среда. На срещата е било договорено МОСВ да ползва опита на Словения за усвояването на средства от европейските фондове.

Словения има 90 процента усвояемост на парите от предприсъединителните фондове по програмите ИСПА и ФАР. В началото на декември експерти от Изпълнителната агенция по ИСПА на МОСВ ще посетят Словения и ще разговарят със своите колеги, за да се запознаят с тяхната конкретна работа.

България ще обменя опит със Словения и по програма Натура 2000. Словения е страната с най-висок процент защитени зони по посочената програма.

Министър Подобник е посочил, че при подготовката на проекта за защитените зони е имало сериозна съпротива по места, включително и от страна на кметовете, които са считали, че това ще затрудни развитието.

Имаме полезен опит по тази тема и сме готови да го споделим, е казал гостът. Двамата министри са се споразумели двете страни да изразят обща позиция на следваща среща на страните от Дунавската конвенция за подобряване на системата за ранно предупреждение при наводнения и на системата за ранно оповестяване при замърсявания. Договорено е посещение на министър Чакъров в Словения.