Поради усложнена метеорологичната обстановка и обилния снеговалеж в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия. На много места липсва напрежение в контактната мрежа. Причините са паднали далекопроводи на електрозахранващата мрежа и дървета, съобщават от БДЖ.

Към момента няма движение в следните участъци от железопътната инфраструктура в страната: Самуил-Висока поляна-Хитрино и Копривщица-Антон. Очаква се възстановяване към 16 часа.

Паднали далекопроводи прекъснаха електрозахранването и нанесоха сериозни щети по контактната мрежа в участъците Мездра - Роман и Мездра -Руска Бяла. Малко по-късно бе съобщено, че движението на влаковете в тези участъци е възстановено. 

25 гари са без електрозахранване, поради тази причина системите за осигуряване на движението там се управляват от дежурния персонал. 15 автоматични прелезни устройства в районите Ловеч -Троян и Исперих -Дулово също са без елекстрозахранване, влаковете се движат със скорост до 15 км/ч.

Аварийните екипи работят по отстраняване на авариите и осигуряване на проходимостта, а железопътната мрежа е под непрекъснато наблюдение, уверяват от националния превозвач.

От там призовават хората да се информират предварително при планиране на пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.

По-рано днес Иван Досев от АПИ съобщи, че над 1 200 са снегопочистващите машини на терен за последните 24 часа. 

В момента актуалната пътна обстановка е затруднена в областите Русе, Разград и Шумен.

По думите на Досев имало много голямо задръстване по пътя след края на АМ "Хемус" в посока Варна и особено Ловешка областа. Причината е силният снеговалеж и паднали дървета. Половината проблеми със закъсали коли са вследствие на многото навлял сняг и на недобросъвестни действия от страна на водачите.

Всички проходи са в много тежко положение, като сред тях са Петрохан, Шипка и Проходът на Републиката са затворени.

Снегът затруднява и Български пощи

Снегът затруднява и Български пощи

При необходимост от конкретна информация, да се обаждат на публикуваните в сайта

Временни затруднения и при доставянето на пощенски услуги. 

Възстановено е движението за МПС до 12 т през проход "Република".

Възстановено е движението по път III-106 Благоевград - ГКПП "Станке Лисичково" в област Благоевград; по път II-21Русе - Силистра за МПС до 12 т в област Силистра, както и по път II-49 Разград - Търговище в област Разград.

Движението на влаковете в страната постепенно се нормализира, въпреки усложнената зимна обстановка в определени участъци. Някои от композициите пътуват със закъснения поради аварийните престои и наложените намаления на скоростта в отделни железопътни участъци. Поради натрупаните закъснения и възникналите повреди в подвижния състав от обилните снегонавявания, повечето влакове заминават със закъснение още от началните си гари. Налага се и отменянето на много композиции.

Към момента все още не е напълно възстановено движението в участъка Висока поляна - Хитрино, където е създадена организация за презов на влаковете с дизелов локомотив до възстановява на захранването в контактната мрежа.

Поради обилно снегонавяване не се осъществява движение и в участъка между гарите Копривщица и Антон. За пътниците от престояващите в този участък влакове е осигурен превоз с автобуси.