В деня на българската просвета и култура камерната формация "София квартет" беше наградена с престижното отличие "Златно перо" за принос към българската култура.

Музикантите Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Валентин Геров и Любомир Ников приеха 24-каратовата брошка на церемонията в Ларгото, заявявайки, че за тях е чест и стимул да продължават да предлагат на публиката висока музика. Силни овации от многобройната публика последваха, след като камерната формация изпълни "Микроквартет" и "Танц" от Марин Големинов.

"София квартет" е създаден като радиоквартет към БНР. През годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава - виолиста Валентин Геров.

Музикалната формация е гастролирала в редица страни от, като нееднократно е концертирала в Австрия, Франция, Япония, Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия. Нейни студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония.

През 2004 г. квартетът получи най-високото музикално отличие у нас - "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци. Удостоен е с националната награда "Златен квартет" на името на "Акад. Марин Големинов" за 2017 година.

През идния месец предстои участие във фестивала "Софийски музикални седмици", съобщиха от "София квартет".