От 23 октомври Столичният инспекторат започна проверки на почистващите фирми за зимния сезон.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, заяви, че две от фирмите вече са проверени.

234 снегорина ще са в готовност да почистват от снеговалежи територията на София и 53 извън градската част по републиканските общински пътища. Предвидени са още 52 броя допълнителна техника и 14 броя за зоната около София. Фирмите би трябвало да имат готовност със определените количества соли.

Основно пътищата се почистват с натриев хлорид, но столична община задължава фирмите да използват и калиеви и магнезиеви соли, за да може улиците да се обработват и при по-тежки зимни условия.

Проверката ще приключи на 26 октомври. Фандъкова изтъкна важността на организацията, тъй като 68 са точките, на които при прогноза за снеговалеж трябва да бъдат пуснати снегорини, за да имат готовност ,независимо от трафика да се включат бързо в движението.

При една от фирмите Фандъкова изисква предварителна обработка на трасето с воден разтвор на натриев хлорид, за да се провери дали това е подходящо за условията. Този опит не е заложен в договорите между фирмата и общината. Кметът припомни, че за пешеходните зони отговорност носят собствениците на съответните обекти.

Договорите с фирмите са същите като от миналата година, като предвидените санкции при непочистена зона от 100 кв. м са 1000лв.

"Целта е да не се допусне блокиране на града, като цяло дори в най-тежката обстановка", коментира кметът. Приоритетно се чистят улиците на градския транспорт, след това по-големите улици в отделните квартали, а накрая снегорините трябва да достигнат и до по-малките улици.

"Възлагаме извозване на сняг, само когато имаме много сериозни количества, предимно от площадни и пешеходни пространства, но не бихме могли с парите от такса Битови отпадъци да плащаме за извозване на снега", обясни Фандъкова.

Бюджетът за следващата година предстои да бъде внесен в Общински съвет. "Голяма част от зимния сезон попада там", каза кметът. "Това , което е необходимо, ще бъде отделено. Ако останат пари от зимното почистване, те отиват за лятно миене, което е далеч по-сериозно и важно за града" добави тя.

В комисия в Общински съвет публично бяха изслушани всички участващи в ремонта на централните зони, увери Фандъкова във връзка с качеството на ремонтите в столицата. Тя уточни, че са осъществявани няколкократни одити, а в момента се изчакват резултатите от заявения от нея одит.