Децата, пострадали при пожар в жилище във Велико Търново, най-вероятно ще бъдат изведени от семейството. Припомняме, че вчера те бяха спасени от пламъците, които предизвикали при игра със запалка, докато били оставени без надзор.

Пламъците са обхванали всичките около 60 квадрата. Децата, двама братя и една сестра, на 5, 8 и 10 години, по това време са били сами и са потърсили помощ през терасата. По техните думи, огънят е предизвикало най- малкото дете.

Децата били оставени без надзор от предната нощ, според властите. Майката се появила в болницата няколко часа след инцидента. С мъжа, с когото съжителства отскоро, днес отричат. Според жената това са клюки от съседите.

Три деца са спасени от пожар във Велико Търново

Три деца са спасени от пожар във Велико Търново

По информация на властите те били оставени без надзор

Децата са настанени за наблюдение в Търновската болница. Не са пострадали и са контактни.

Децата разказват, че най-малкото момче взело запалка и запалило дивана. Два пожарни екипа, линейка и полиция се отзовали на сигнала подаден от съседи.

Според съседите това не е първият случай, в който децата остават сами за дълго. Сигнали в отдел закрила на детето не са постъпвали. Децата посещавали детска градина и училище.

Психологическа помощ на семейството е оказвана преди 2016 г. След този период не са били под наблюдение.

"Ще извършим проучване за възможността децата да бъдат поети от другия родител - бащата, както от близки и роднини. Ако се установи, че тази мярка е изчерпана и не може да бъде предприета, ще потърсим вече друга възможност за настаняване в приемно семейство или във временно настаняване в услуга от резидентен тип в града", посочи Мариета Гъркова, началник на отдел "Закрила на детето" - Велико Търново.