Спаси София представят новите карти на Софийското метро, които се поставят на метростанциите. От организацията обясняват какви са нововъведенията и промените от последната версия на картите, разработени заедно с "Метрополитен" ЕАД за откриването на метростанция Витоша през 2016г.

Снимка 357719

Източник: Спаси София

"Градовете, в които се мисли за удобството на пътниците, притежават визуален стандарт, определящ принципите, според които пътниците ще бъдат информирани. Целта е не просто да се посочи посоката на движение на влаковете в метрото, но и да се улесни целия процес на придвижване в и около метростанциите", коментират от организацията.

Снимка 357720

Източник: Спаси София

Всички нови карти съдържат шест функционални компонента: карта на градския транспорт, туристическа карта, карта на района около метростанцията, схема на метрото, описание на спирките на наземния транспорт около метростанцията и разписание на метрото. Изключение са най-големите и натоварени метростанции - Сердика, НДК, Софийския университет и Централна жп гара, където е добавен и седми елемент: 3D схема на метростанцията и подлезите.

Снимка 357721

Източник: Спаси София

"Картата на градския транспорт показва цялостната му мрежа, като отбелязва различните видове транспорт в София. За нас беше важно да използваме традиционните и отдавна наложени цветове - червено за автобусите, тъмнозелено за излетните линии, оранжево за трамваите, светлосиньо за тролейбусите", допълват от Спаси София.

Снимка 357722

Източник: Спаси София

Картата на района, присъстваща на новите карти, съдържа много повече информация и в по-голям обхват от предходните версии и вече позволява на пътниците да се ориентират за всички обекти, намиращи се в петминутна пешеходна достъпност: учебни и здравни заведения, културни и административни институции, туристически забележителности и др.

Също така всички карти на района показват местоположението на спирките на градския транспорт около метростанциите, отбелязани с жълто-зелени латински букви. С цел опростена навигация, има и изнесена таблица с информация за всички линии на наземния транспорт, които спират на тях.

Снимка 357723

Източник: Спаси София

"Наш основен приоритет беше пътниците да не се объркват и затова избрахме изходите да се отбелязват с номер в квадрат, докато спирките на градския транспорт с буква в кръг", обясняват и те и допълват, че номерирането и наименуването на всички изходи на метростанциите е важна стъпка към подобряване ориентацията на пътниците.

Снимка 357724

Източник: Спаси София

На новите карти е разположена и туристическа информация с всички забележителности в центъра на града - музеи, галерии и храмове, както и опростена схема на метрото, показваща всички интермодални връзки, които то прави - с жп гари, с автогари, Летище София и буферните паркинги.

От организацията заявяват, че са убедени, че София и жителите ѝ заслужават ориентацията им в метрото да е сравнима с най-добрите световни примери.

Снимка 357725

Източник: Спаси София