Двугодишното мече беше транспонирано от зоопарка в Хасково до Павликени.

Акцията е била организиран от Районната инспекция по околната среда и водите в града и фондация „Четири лапи".

Причината мечето Васко да бъде преместено е, че условията в хасковската зоологическа градина не отговарят на минималните изисквания за отглеждане на вида.
Клетката на мечето е била запечатана от РИОСВ-Хасково, което се случва за първи път у нас, посочват от „Четири лапи".

Зоопаркът в Хасково е най-лошият в страната - хигиената е на много ниско ниво, а клетките са тесни и не отговарят на естествените нужди на животните, коментира Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Той добави, че Васко е живял на 20 кв. м. Подобни са условията и за останалите животни - в зоопарка има четири лъва, които живеят на по-малка площ дори и тази за мечката.

Иванов допълни, че лошата хигиена и мръсотията пък правят посещението направо опасно за здравето.

Той поясни, че състоянието на Васко е било следено още от началото на годината.
Тогава козината му беше окапала и общото му състояние не беше добро, отбеляза Иванов. Той допълва, че въпреки изпратени медикаменти и подобрението на животното, мечето има поведенчески проблеми.

Преди да бъде преместено то е било упоено и натоварено в подходяща за транспорт клетка.

Самото транспортиране от Хасково до Павликени е извършено с „мечешката" линейка на „Четири лапи", която е специално оборудвана и лицензирана за превоз на животни на дълги разстояния.

В новия си дом в зоопарка в Павликени мечето ще е настанено на тройно по-голяма площ, ще има достъп до двор и течаща вода и ще съжителства с друга мечка.

От „Четири лапи" припомнят, че в началото на годината в зоопарка в Хасково почина по-възрастната мечка. Близо две седмици от общината са отричали това да се е случило. Самото тяло е престояло в клетката повече от седмица, изложено на показ за посетителите.

През април активисти от друга чужда организация откриха телата на над 40 бездомни кучета в контейнерите за смет на зоопарка. В последствие се оказа, че животните са били умъртвени незаконно от управителя д-р Стайков.

При проверка на „Четири лапи" през юни беше разкрита незаконна кланична дейност на територията на зоопарка, която се е извършвала буквално пред очите на посетителите.