Костенурките и папагалите в последните две години най-често стават обект на незаконен превоз. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която откри в Борисовата градина хепънинг, посветен на 5 юни – Световен ден на околната среда.

В изминалите две години е имало случай на незаконен превоз на 600 костенурки.

„Влязохме в контакт с нашите колеги от Унгария по смисъла на Конвенцията за незаконен трафик на животните, костенурките бяха обратно върнати в природата”, каза министър Василева.

Дивото зове за живот – мотото на Световния ден на околната среда

Дивото зове за живот – мотото на Световния ден на околната среда

Целта е да се прекрати търговията с диви животни

Съвместно с представители на неправителствения сектор са били заловени 60 папагала Жако, които били превозвани незаконно. Папагалите са върнати обратно в Африка. Сега се обработвали документите за връщането на още 30 папагала.

МОСВ полага усилия и за другите защитени видове, сред които са дивите котки. „В България влезе ограничението да не се използват в циркове и се погрижихме за това два лъва и един тигър да бъдат настанени в Германия и Австрия”, обясни Василева.

Тя посочи още, че 14 мечки, които са били експлоатирани и държани в условия, неотговарящи на грижата, са били настанени на места, където могат да се чувстват по-добре. Това е станало със съдействието на зоологически градини и неправителствени организации.

При откриването на детския празник Ивелина Василева се обърна към младите еколози с думите, че те са тези, на които ние ще разчитаме в природозащитата.

Екоминистърката обясни, че хепънингът е съвместна инициатива на МОСВ и Регионалната инспекция по околна среда в столицата. В празника участие взеха много деца от различни екоклубове. Тази година денят на околната среда е посветен на дивите животни. Посланието е „Да за живота на дивите животни”.

Василева отбеляза, че е важно да знаем, че има много защитени видове, видове, които са в риск и трябва да се погрижим за тях, за да не стане така, че в бъдеще да ги гледаме само на картинка.

„Затова всички трябва да полагат усилия да се следи и да не се допуска незаконен трафик на диви животни”, призова тя.

Специален акцент в усилията на МОСВ е борбата с трафика на диви животни. Заедно с Агенция „Митници”, министерството организира кампании и проверки за установяване на трафик. Незаконно транспортираните диви животни се изземвали, за да бъдат върнати обратно в природата.

„Важно е в този ден всички да обърнем внимание на проблемите, свързани с околната среда и да  полагаме повече грижи за нея”, посочи Ивелина Василева.