Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно да се пристъпи към действия за опазване на Байкушевата мура.

Тя провери място състоянието на най-старото иглолистно вековно дърво в България.

Проверката беше по сигнал от директора на парка Росен Баненски до МОСВ, че е установено пречупване на клон на вековното дърво с диаметър около 40 см.

Карамфилова заедно с екипите на Дирекция "Национална служба за защита на природата", нДирекция Национален парк (ДНП) "Пирин" и експерти от Института по гората при БАН, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция- София начертаха план за действие, според който ще бъдат извършени изследвания на цялостното състояние на дървото. След това учените трябва да направят предложения за конкретни действия в краткосрочен и дългосрочен план.

Екоминистърът бе категорична, че е необходим детайлизиран план за действие за съхраняване на дървото, с конкретни срокове и отговорници. Тя акцентира и на необходимостта да се извърши регулярен мониторинг на състоянието на дървото.

Снимка 613550

Източник: МОСВ

"Всеки процес трябва да бъде управляван, така че да има възможност за реакция. Не можем да си позволим да поемем дори и малък риск, когато говорим за опазването на такъв национален символ", подчерта Карамфилова и допълни, че Байкушевата мура е безценно природно богатство и най-посещаваният дендрологичен обект в страната.

Предстои да бъдат обследвани различни части от дървото, за да се провери състоянието и на останалите клони и цялостното му състояние. Първият скрийнинг ще даде представа относно протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със специализирана техника - томограф и резистограф, от специалисти с опит в поддръжката на дървета. Това ще даде отправна точка за последващите действия за съхранението на дървото.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен, докато не бъдат предприети мерки, така че да се осигури пълна безопасност за посетителите.

Снимка 613549

Източник: МОСВ