НС прие на второ четене Закона за общия устройствен план на СО. От 101 гласували, 99 депутати подкрепиха проекта, против гласува 1 и 1 се въздържа.
Законът цели осигуряването на устойчиво развитие и благоустрояване на СО, както и на София като столица на България.

Депутатите глаусваха общият устройствен план на СО да бъде публичен и да се публикува на електронната страница на общината.Оттеглено бе предложението да се забрани ново строителство на територията на природен парк Витоша. Вместо това народните представители решиха строителството там да се разрешава само чрез подробни устройствени планове, съгласувани със Закона за горите.

Депутатите не подкрепиха чл. 22 от закона, уреждащ глобите за неподдържане на сгради-обекти на културно-историческото наследство. От закона отпадна и глава пета, касаеща измененията на общия устройствен план, както и глава шеста за органите за координация. Така НС отхвърли идеята за създаването на Икономически и социален съвет, който да е консултативен орган на общините в софийския регион.

С приетите денс проемни се дава още право на СОС да приема наредбата за условията и нормативите за изграждане на паркинги и гаражи на територията на СО. В закона се посочва още, че строителството на нови сгради ще се разрешава само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране.
Приетият закон за общия устройствен план на СО влиза в сила 1 месец след обнароднването му в Държавен вестник.