Българските медии са свободни, независими и обективни, и това е едно най-големите постижения на страната ни.

Това каза премиерът Сергей Станишев пред участниците в годишната среща на Асоциацията на световните информационни агенции.

Близо час българският министър-председател отговаря на въпроси на представителите на световните медии за готовността на България да се присъедини към Европейския съюз, за това какъв ще е приносът на страната ни като член на ЕС, как ще празнува България на 1 януари 2007 година и ще спрат ли реформите у нас след тази дата.

Оценката на Европейската комисия, че България е готова да поеме задълженията на членството в ЕС от 1 януари 2007 година, е историческо събитие за моята страна, каза Станишев.

Сега имаме амбицията да докажем, че ние, българите, можем, добави премиерът.
По думите му членството в ЕС е възможност, но не гаранция, че всички надежди ще се сбъднат и заради това реформите у нас няма да спират. Сбъдването на надеждите зависи от нас и затова е необходима много работа, каза Станишев.

Най-добрата гаранция, че реформите ще продължат, е политическата воля. Даваме си ясна сметка, че трябва да продължим да работим, подчерта премиерът.

Той увери участниците в срещата, че България не се присъединява към съюза като потребител и със своя опит може да допринесе за политиката на ЕС към Западните Балкани, както и за политиката на добросъседство на съюза заради традиционно добрите си връзки със страни като Русия и Украйна.

България има един голям капитал и това са хората, тяхната интелигентност и познания, богатата култура на страната, подчерта Сергей Станишев. Убеден съм, че България е тръгнала по правилния път и се развива добре; имаме какво да покажем и да дадем на света, каза той.
Въпросът как България ще отпразнува членството в ЕС изненада българския премиер, който призна пред участниците в срещата, че заради усилената работа в последните месеци подготовката за празненствата е останала на заден план. Ще помислим по този въпрос още в началото на следващата седмица, каза Станишев, цитиран от БТА.

Според българския премиер срещата на информационните агенции в София ще допринесе за имиджа на страната ни.
България е една от добре пазените тайни, каза Станишев и призова представителите на световните информационни агенции да казват истината за страната ни.

Казвайте истината за проблемите ни, но и за нашите постижения, истината трябва да се признава, подчерта премиерът. Той добави, че с опита, доказаните през години качества и със своите контакти БТА може да допринесе за разпространяването на истината за България по света.

Днес е последният ден на форума, който събра в София представители на информационни агенции от повече от 20 страни.