Нивото на серен диоксид в Стара Загора снощи е превишило допустимите норми с 2.6 пъти, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Автоматичната измервателна станция, разположена до Операта в Стара Загора, регистрира в 16.00 часа повишение от 1.3 пъти над праговата стойност за средно часовата норма за съдържание на серен диоксид или 454 микрограма на кубичен метър.

В 17.00 часа станцията отчете замърсител от серен диоксид от 2.6 пъти над пределно допустимата норма, или 917 микрограма на кубичен метър.

Системата в село Могила регистрира превишение от 1.15 пъти над нормата или 403 микрограма на кубичен метър.

Мобилната емисионна станция, която е в Ново село, регистрира минимално превишение на този атмосферен замърсител от 1.05 пъти в 18 часа, което се равнява на 369 микрограам на кубичен метър, съобщи Дарик радио.

След отчетеното рязко превишение на стойностите на атмосферния замърсител на операторите на топлоелектрическите централи в комплекса "Марица - Изток", които според екоинспекцията са източник на замърсяването, е предписано незабавно редуциране на мощностите и преминаване на въглища с по-ниско сярно съдържание.