Богомолци от цялата страна последваха копието на чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир по пътя до местността "Клувията" над с. Бачково рано тази сутрин, съобщава БТА.

По традиция на втория ден на Великден иконата се изнася от обителта и на ръце се носи до местността, където е била открита истинската. Това е една от най-старите литии в Българската православна църква със своята почти 400-годишна история. 

Богомолците изминават двукилометровото разстояние пеша, като по пътя се редуват да носят светинята с лика на Божията майка. Една част от хората, които участват в литията, твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други казват, че са дошли с надеждата за помощ.

Смята се, че именно днес силата на чудотворната икона е най-голяма

Според преданието иконата е намерена през 1604 г. от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин, тя напуснала манастира и била намерена отново в "Клувията".

За да се спре нейното "бягство", хората започнали да организират литийно шествие с нея, с което, според легендата, се върнало и благоденствието в района

Пета година обаче литията до параклиса в местността "Клувията" се прави с копие на иконата, въпреки че оригиналът, след реставрация, е на мястото си в манастирската църква "Св. Богородица".

За да се запази във времето, тя е затворена в специална дървена кутия. Според реставраторите светинята не трябва да се пипа поне пет години, когато ще се разбере дали процесът на разлагане е спрял, и след това обковът, който сега е само поставен, ще бъде затворен.