Традиционно литийно шествие се проведе в Бачковския манастир, съобщава БТА. Богомолци от цялата страна рано тази сутрин последваха иконата на Света Богородица от Светата обител до местността „Клувията" край село Бачково.

Литията се извършва във втория ден на Великден - Светли понеделник, и със своите 400 години е една от най-старите в историята на Българската православна църква.

Тази година чудотворната икона е останала в храма, а шествието е предвождано от нейно копие. Причината е, че иконата на Света Богородица е в процес на реставрация, започнал преди две години.

Монаси и игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон изнесоха иконата от манастирската църква "Св. Богородица".

Иконата е от 14 век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира - братята Григорий и Абасий Бакуриани. Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е
намерена в местността „Клувията" от две овчарчета и пренесена  отново в Светата обител.

Хората започнали да организират литийно шествие с нея, защото на втория ден на Великден по мистериозен начин иконата отново напуска манастира. По този начин те спрели „бягството" й, а благоденствието в района се върнало.

Вярва се, че образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса. За да се случи това обаче човек трябва да се докосне до нея или да се включи в носенето й по стръмния път към местността, който е дълъг около 2 км.

Някои от стотиците, участващи в литийното шествие, споделят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност. Други пък идват с надежда за помощ. Някои от вярващите са преспали снощи в манастира.

По обед, когато иконата бъде отнесена на мястото, където е открита, в скалният параклис „Свети архангели", ще бъде отслужена Света литургия. Ще бъде осветена и водата в аязмото. На присъстващите ще бъде раздаден курбан. Иконата ще бъде върната и посрещната в манастирската църква около 17.00 часа.