Студентка в изследователски университет в Оксфорд, Охайо, включи Покритият мост в Ловеч в своя курсова работа, съобщават от общината.

Ана Хендрикс е студентка по архитектура, 3 курс. Преподавател на Ана е арх. Раффи Томасян, родом от Бургас. Той провокира изследователските търсения на студентите си като им предоставя списък с 34 моста от цял свят, а те трябва да подготвят курсовите си работи. Покритият мост в Ловеч е в списъка.

В курсовата си работа освен Небесния мост на остров Лангкави, Малайзия, тя включва и Покрития мост в Ловеч.

Двата моста нямат нищо общо, но са уникални сами по себе си.

Покритият мост в Ловеч е единствен по рода си на Балканския полуостров, превърнал се в символ на града. Още три са покритите такива в Европа, а именно мостовете в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Основите му са направени от камък, а останалата част от него е изградена от дърво. Още в самото начало идеята на моста е да бъде покрит, а вътре да са поместени търговски и занаятчийски дюкяни, които да обслужват местното население.

Небесният мост е построен през 2004 година и е открит за посещения през 2005 година. Той е най-високият едноопорен мост в света, като най-важно при проектирането му е била неговата безопасност. Изграден е на 700 метра височина в планината Мат Чичанг.

Любопитен факт е как едно момиче от Америка изнамира скици, чертежи и снимки на Покрития мост в Ловеч, които включва в курсовата си работа. Някои сведения сочат, че материалите са дошли от Полша, че някой там преди това е проявил интерес.

Но не това е най-същественото в случая. По-важното е, че талантът на един българин прескача границите на България и е оценен далеч извън нея.