Суходолци проведоха поредния си протестен митинг насочен срещу повторното отваряне на сметището.

Жителите на квартала се опитаха да организират шествие, с което да достигнат до площадката на сметището.

това обаче не бе разрешено от пристигналите полицейски и жандармеристки части, чието количество би респектирало и най-изпечените екозащитници.

суходолци се опитаха по обходен маршрут през околните баири да достигнат целта си, но бяха засечени и там и опитът им бе осуетен.

Стана ясно още, че суходолци са решили да протестират през седмицата между 18 и 20 ч, а в събота и неделя от 11 ч.

Припомняме, на 4 декември рано сутринта депото беше отворено за експлоатация под полицейска охрана.
Разрешителното на фирмата-стопанин на сметището "Чистота-Искър" е до 3 декември 2009 г.

Междувременно Национално движение "Екогласност" са изпожили в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас факти за действията на столична община при управлението на битовите отпадъци, съобщават от движението.

В писмото от Екогласност съобщават, че рано сутринта на 4 декември над 750 жандармеристи са окупирали столичния квартал "Суходол" и с щитове и палки срещу местното население започна депонирането на всичките столични битови отпадъци в старото закрито депо.

Пред Комисията са изложени и опасенията за реалния риск за човешкото здраве на население, което живее на около 300 метра от депото.

Националната екологична организация е потърсила помощта на Европейската комисия и поискала намесата за спиране на " недемократичните действия на българската жандармерия".

Повече от две седмици в Суходол спим на синьо нощно осветление - това от обикалящите полицейски коли и тези на жандармерията, заявяват суходолци.

Тази синя светлина вече ни подлудява.

Връщаме се вечерно време от работа, а от храстите изскачат разни робокопи с черни каски и бронирани жилетки, като в "Терминатор".

Все едно и също: "Проверка на документите, лична карта, къде живеете, къде отивате, защо отивате там". Чуваме го по пет пъти за няма и 300 метра. Вече започваме да се извиняваме, че въобще дишаме.

Страхуваме се. В сряда се стовариха допълнително два автобуса жандармеристи директно в двора на училището. Децата не могат да разберат какво се случва, страхуват се и не искат да ходят на училище.

Много хора нощуват в други квартали - при роднини и познати. Хората са смазани психически и точно това е целта на тази мръсна диктатура.

Започват вече да се убеждават едни други, че срещу държавата не трябва да се скача.

Правят го от страх. По-смелите допълват, че това не е държавата, това е нещо друго.

Във връзка с абсолютното погазване на законите на Република България, предвождано от столичния кмет, жителите на Суходол ще блокират пътя към незаконното депо, като за целта се събират в 10:45 часа на 09.12.2007 г. (неделя) пред читалището на квартала.

Целта на мероприятието е да се преустанови незаконното извозване на отпадъци в нерегламентираното депо.

/Сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда"/