Светият Синод излезе с официална позиция относно церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж.

От там посочват, че повече от 2000 години християнството стои в основата на европейската цивилизация. БПЦ подчертава, че то е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура. Исус Христос и на Неговите ученици и последователи са послужили за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство, изтъква синода в своята позиция.

Светият Синод е категоричен, че церемонията по откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция е хвърлила в смут християнския свят. Представените художествени образи са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво - здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри, отбелязват духовнциите.

Според Св. Синод пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. В позицията му се посочва, че са оскърбени религиозните чувства на вярващите. Духовниците изтъкват, че множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Синодът подчертава, че всички опити за борба срещу Христа и църквата завършват с крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа, за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще, пише още в позицията си Св. Синод.

И Доналд Тръмп критикува церемонията по откриването на Олимпиадата

И Доналд Тръмп критикува церемонията по откриването на Олимпиадата

Висока оценка за Сикрет сървиз