Клипът за студентски кастинг на Телевизия "Алма матер" стана обект на основателна критика. Това заявиха от Управителния и Програмния съвет на телевизията. В становището си допълниха, че посланието на видеото е в разрез с академичния тон, който се очаква от най-авторитетното висше учебно заведение в страната, каквото е Софийският университет.

Директорът на телевизията Башар Рахал изрази съжаление за недобрата преценка докъде пародиен тон е приемлив и къде преминава в лош вкус и сексизъм. Той обясни, че целта на клипа не е била да отправи погрешното послание, че стремежа към известност стои над упорития труд и сериозните качества, а напротив - да се намерят най-способните млади хора, които с оригинални идеи и труд да направят "Алма матер" интересна телевизия, посветена на образование, наука, култура и младежка тематика.

Бившият директор на "Алма матер" определи клипа на Башар Рахал като гаф

Бившият директор на "Алма матер" определи клипа на Башар Рахал като гаф

Според Башар Рахал няма лоша реклама

Според членовете на двата съвета тези важни цели не могат да се постигнат с нарушаване на добрия и с послания, които не съответстват на високата мисия на Софийския университет.

Университетът е доказал, че е силно ангажиран с темата за борбата с насилието срещу жени, като чрез свои инициативи постоянно насочва вниманието на обществото към нея, заявяват в становището си от телевизията.

От няколко седмици Университетът подготвя съвместно с Военна академия и благотворителен концерт срещу трафика на жени.

Екипът на Телевизия "Алма матер" уверяват, че занапред ще се придържа към академичните стандарти.

Сериозният обществен интерес към темата обаче повдига по-широкия въпрос за спазването на високи стандарти в журналистиката и на журналистическата етика изобщо.

Реакцията на обществото показа, че журналистическите стандарти и добрият вкус трябва да се спазват дори при изготвяне на 30-секунден клип, който не е излъчван в ефира, а е предназначен за фейсбук, категорични са членовете на двата съвета. Те са на мнение, че е назрял моментът за обществено обсъждане на спазването на високите журналистически стандарти и на журналистическата етика.