410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на околната среда и водите и съпредседател на "Зелено движение" Тома Белев.

Липсата на обективна и достоверна информация ни кара да мислим, че сушата е причината за безводието. Тя обаче не е главната причина, поясни той. По думите му половината от водоизточниците у нас имат разрешителни за ползване по Закона за водите. Половината от водата, добивана у нас за питейни цели, просто не се измерва, посочи той, позовавайки се на данни на КЕВР.

Белев е категоричен, че трябва да се инвестира във ВиК инфраструктура. Първата инвестиция е да измерим какво се случва - колко вода вземаме от природата, колко достига до хората, колко се губи, поясни той. ВиК инфраструктурата е приоритет на общините. 2/3 от българските общини нямат капацитет да се справят с този проблем, по думите му.

Според него решението за малките населени места е откриване на нови водоизточници и отварянето на резервни такива. Тома Белев подчерта, че има над 8000 регистрирани водоизточника.

Където има язовири за питейни цели, режим на водата няма. Има проблем при язовирите със смесени цели - за селскостопански и енергийни цели. Там трябва производството на енергия например да стане вторично, каза още той.

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

2024 г. е третата поред суха и гореща година.