Клиника по нефрология и трансплантация (КНТ) ще бъде унищожена във вида, в който десетилетия функционира успешно и се превръща в КОВИД-19 отделение, а самата КНТ се мести в общата Клиника по нефрологии към УМБАЛ "Александровка болница" ЕАД, тъй като проф. Борис Богов - настоящ Изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД не може да намери нито едно отделено, чисто и самостоятелно отделение с достъп на асансьор и всички нужни условия за специализираното лечение на бъбречно трансплантираните пациенти, в което да се премести КНТ, докато приключи разпространението на КОВИД-19 инфекцията.

Това заявяват в писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов трансплантираните хора у нас.

По думите им това води до следните промени:

  • Изцяло се смесват пациенти с трансплантиран бъбрек (които са с ограничена имунна система) с всички други пациенти, които имат като основно и/или придружаващо заболяване на бъбреците. Това автоматично създава обективни и непреодолими предпоставки за рязко влошаване състоянието на лежащите в клиниката пациенти с трансплантиран бъбрек и заразяване с КОВИД-19. Това влошаване често води до реакция на отхвърляне на присадката, тъй като за да се преодолее новонастъпилата инфекция/заболяване, се намалява имуносупресивната терапия или до по-тежко протичане на заболяването, което винаги остава трайни последици. При всички случаи всяко ново заболяване води до намаляване живота на присадения орган.
  • Регулярните прегледи на здравите и нележащи пациенти с трансплантиран бъбрек ще бъдат извършвани по данни на медицинския екип на КНТ - или в "мазето" или в кабинет в ДКЦ към УМБАЛ "Александровска болница" ЕАД. Това означава, че здрави трансплантирани хора ще бъдат автоматично заразени с друго заболяване, тъй като в ДКЦ на болницата стоят хора с всякакви заболявания - обитавайки един коридор с тях неминуемо ще има негативни последици за този с намаления имунитет. Тоест и това ще доведе до намаляване броя на трансплантираните пациенти.
  • Няма осигурени помещения, в които медицинският екип да премести медицинските досието на пациенти и прегледите ще се извършват или без тях или всеки ден медицинският екип ще влачи чували с медицински досиета на тези, които са на преглед от единия край на УМБАЛ "Александровска болница" до другия, тоест от бариерата на бул. П. Славейков /където до днес се намираше КНТ/ до Арката на ул. "Г. Софийски", където ще е от днес. Това ще доведе до непълни, некачествени прегледи и съответно до некачествено медицинско обслужване на нас трансплантираните. Отново крайният резултат е намаляване броя на трансплантираните пациенти.
  • Медицинският екип, който е единствения обучен в България, наблюдаващ постоянно и повече от 20 години пациенти с бъбречна транспланатция, ще се "редува" на смени с другия екип на общата Клиника по нефрология, който обслужва пациенти с трансплантиран бърек по изключение, рядко и за кратък период. Тоест пациентите с трансплантиран бъбрек вече ще бъдат обгрижвани от лекари, които нямат натрупания достатъчен практически опит и им липсват нужните специализирани познания: Примерно при грипно/вирусно заболяване трябва да бъде коригирана дозата на имуносопресията нещо с което те никога не са се сблъсквали и не знаят как да подходят към всеки отделен пациент, защото не познават историята на неговото заболяване. Липсват условия за преместване на цялото медицинско оборудване от КНТ в т.ч. за извършване на биопсии, плазмофереза и др. Важно е да обърнем внимание на един факт който усилено се премълчава - само до преди седмица в Клиниката по нефрология е имало заразени с КОВИД-19 пациенти, което означава, че персонала там е бил контактен. Същият този персонал, който сега ще трябва да лекува пациенти със силно намалена имунна система. Резултатът - отново намаляване на пациентите с присаден бъбрек, пишат в писмото си трасплантираните хора у нас. 

В тази връзка те се обръщат към премиера, като заявяват, че не може да се унищожат всички останали пациенти за сметка на "КОВИД-пациентите" и да бъдат лишени от човешкото им право да получават лечение.

Отделението за трансплантации - детински спор и рев

Отделението за трансплантации - детински спор и рев

В Александровска болница възмутени от оставката на проф. Паскалев

Това е не просто антихуманно, то е извън всякаква правна и житейска формулировка. Следва да се намери възможно най-доброто решение за създалата се ситуация, а не да се действа прибързано, необмислено, да се превръщат пациентите с хронични заболявания в заложници на КОВИД-19 и да се пожертват едни болни за сметка на други, категорични са трансплантираните.

Затова те настояват:

  1. Да се издаде заповед, с която незабавно да спре преместването на Клиника по нефрология и транспланатция към Клиника по нефрология - и двете към УМБАЛ "Александровска болница" ЕАД, като същата остане на мястото, на което са намира и до момента. Налице са обективни и законосъобразни архитектурни и медицински възможности КНТ да се обособи в т.нар. "Зелен коридор" - с отделен вход, през който да не преминават други лица, включително и КОВИД- пациенти и/или медицинския персонал, който ги обслужва.
  2. В случай, че това не може да бъде изпълнено, то да издаде заповед, с която да определите друго лечебно заведение, което има подходящите условия и отговаря на императивните изисквания на действащите медицински стандарти и правила за добра медицинска практика за наблюдение и лечение на пациенти с трансплантиран бъбрек, където да се премести КНТ изцяло и да може да продължи да съществува като самостоятелно обособено отделение - както е в цял свят.
  3. Да се гарантира, че след края на епидемиологичната обстановка в страната от КОВИД-19, КНТ ще се върне към утвърдения през годините формат, като локация, условия за лечения на бъбречно трансплантирани и обучен медицински персонал.

Трансплантираните подчертават, че действията трябва да бъдат незабавни. В противен случай те заявяват, че ще излязат на протест и ще сигнализират всички европейски институции.