Транспортният бранш настоява Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) спешно да се заеме с проблемите в тол системата и в тази връзка обявява протестна готовност, съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Тази позиция е заявена и на среща с представители на регионалното министерство вчера, на която обаче не е присъствал министър Андрей Цеков.

От бранша искат МРРБ незабавно да върне старите размери на тол таксите, които бяха в сила до края на юни 2023 г. "От страна на ведомството беше поет ясен ангажимент сегашните по-високи цени да влязат в сила, след като министерството се справи с проблемите в БГТОЛ - проблеми, които не отрича. Обещано и неизпълнено. По-евтината ставка трябва да бъде възстановена незабавно до момента, в който не бъде направен пълен одит на тол системата, за което настояваме вече няколко години", обясняват от Камарата на автомобилните превозвачи.

Подготвят проект за вдигането на тол таксите

Подготвят проект за вдигането на тол таксите

В изготвянето му се включват МРРБ, МТС и представители на пътнотранспортния бранш

От организацията допълват, че след това трябва да да се установи къде отиват всички пари, които постъпват в системата и които трябва да се ползват за за строеж, поддръжка и рехабилитация на пътищата в страната, които са в плачевно състояние. "Недопустимо е в момент, в който шофьорите на тежкотоварните ППС са принудени да обикалят стотици километри, чакат с часове по границите и шофират по разбити пътища, да бъде вдигана тол ставката. Не може и не е редно българският бизнес да плаща за услуга, която не му се предоставя", категорични са от камарата.

От бранша настояват също МРРБ да разреши въпроса с несъразмерно високите по мнение на превозвачите налагани от БГТОЛ компенсаторни такси, като искат решението на този проблем да важи не само за бъдещите, но и за вече наложените глоби. От Камарата на автомобилните превозвачи в България подчертават, че е против всякаква логика за нарушение за по-малко 1 лв. да се налагат глоби от 750 лв. до 2500 лв., като освен това в по-голяма част от случаите превозвачите не били виновни за тези нарушения.

И да иска, кабинетът не може да вдигне тол таксите от 1 юли

И да иска, кабинетът не може да вдигне тол таксите от 1 юли

"КАПШ" не е предупредена за промяната 45 дни предварително

"Браншът е в протестна готовност, защото проблемите в БГТОЛ обсъждаме с всеки министър от въвеждането на тол-а у нас, а освен симулирана загриженост и безсмислен диалог не виждаме нищо друго насреща. Представителите на министерството поеха ангажимент, че исканията на бранша ще бъдат обсъдени между министрите на МРРБ, транспорта и министър-председателя Николай Денков. Резултатите от това обсъждане ще научим следващия понеделник - 17 юли 2023 г.", се казва още в позицията на превозвачите.

Тя е разпространена от Камарата на автомобилните превозвачи в България и е подписана още от АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Съюз на международните превозвачи, Сдружение "Аз имам камион" и Национално сдружение на българските спедитори.

Превозвачите негодуват срещу увеличението на тол таксите

Превозвачите негодуват срещу увеличението на тол таксите

Те настояват то да бъде отложено