Екипите на Science in the Crisis - Наука в кризата, Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование, настояват за въвеждане на възможно най-строги противоепидемични мерки, за да се ограничи максимално разпространението на COVID-19 на територията на страната, което излага на огромен риск живота и здравето на целия български народ.

Toва заявяват в своя позиция до медиите трите организации.

Като мотиви за това те посочват следните статистическите данни:

  1. Общо 27 от 28 области са в червената зона поради извънредно високата 14- дневна заболяемост като в някои области тя дори надвишава 600-700/100 000.
  2. Средно 511,24 заразени на 100 000 население е 14-дневната заболяемост за цялата страна като за последно е бил отбелязан толкова висок брой установени случаи за 24ч. по време на есенния пик - 17.11.2020 г.
  3. Броят на хоспитализираните достигна 7600 души. За втори път болничната заетост е с такъв висок дял от началото на пандемията. Като особено голям натиск се усеща в интензивни отделения, където понастоящем са настанени 612 души.
  4. Най-голям брой настанени в интензивни структури при предходната вълна е бил отчетен на 12 декември м.г. - 595.
  5. В момента броят на настанени в болнични заведения е с 356 повече спрямо върховата стойност от есенната вълна - 7244 на 13.12.2020 г.
  6. Спрямо миналата седмица общият брой положителни случаи се е увеличил с над 45% достигайки 19 891 за периода от 9 до 15 март, а броят на хоспитализираните с над 24%.
  7. Смъртността се покачва от 6 седмици, като последно са регистрирани толкова голям брой смъртни случаи на 16.12.2020 г - 191. В рамките на последния месец 14-дневната смърност се е увеличила със 126%.
  8. Към 7.03 общо 303 от 413 от секвенираните проби са положителни за генетична линия В.1.1.7 /британския вариант/. Средно за страната той е доказан в 73,37% от пробите и е разпространен в 15 области.
  9. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%, а за предходното денонощие стойността е 23.8%.
  10. В проучване в Обединеното кралство, публикувано в BritishMedicalJournal на 10 март, заразяване с британския вариант довело до 227 смъртни случая при извадка от 54 906 пациенти с COVID-19, в сравнение със 141 сред същия брой пациенти, заразени с други варианти - това означава, че рискът от смърт е с близо 60% по-висок, отколкото при някои други циркулиращи варианти на вируса.

По думуте им тези факти дават пълно основание за налагането на категорични и твърди рестриктивни мерки с цел ограничаване циркулацията на вируса из общността.

Всеки локдаун удължавал пандемията

Всеки локдаун удължавал пандемията

Според проф. Светлана Велизарова се нагнетява излишно напрежение

В тази връзка трите организации предлагат следните решения:

  1. Прекратяване на присъственото обучение и преминаване в режим на обучение в електронна среда за всички ученици от 1-12 клас.
  2. Прекратяване на присъствения учебен процес в системата на висшето образование и цялостно преминаване в режим на дистанционно обучение.
  3. Преустановяване дейността на детските градини и ясли с изключение за децата, чиито родители работят в системата на здравеопазването.
  4. Затваряне на образователни центрове и школи и преминаването им в дистанционен режим на работа.
  5. Прекратяване дейността на центрове за забавление и игрални зали.
  6. Затваряне на обекти от тип МОЛ с изключение на прилежащите им хранителни магазини, банкови офиси, аптеки, офиси на мобилни оператори, бюра за парични преводи и платежни услуги.
  7. Затваряне на хипермаркети с изключение на хранителните вериги магазини.
  8. Въвеждане на пропускателен режим в големите хранителни вериги на база използваема търговска площ.
  9. Прекратяване дейността на всички културни мероприятия и институции - кина, театри, опери, музеи, галерии, културни центрове.
  10. Забрана за провеждане на събития от обществен, социален и културен характер
  11. Затваряне на всички заведения за обществено хранене, нощни клубове, кафенета и др. Същите да продължат работа в режим на доставка на храна и напитики по домовете.
  12. Затваряне на фитнеси, спортни зали, плувни басейни, зали за танци и събития от различен характер.
  13. Задължително въвеждане на дистанционен режим на работа за всички служители навсякъде, където има обективна възможност.