"Напрежението се нагнетява излишно. В най-голям процент от случаите децата до 10 години се заразяват от родителите си. Сега всеки може да си купи от аптеката антигенен тест. Когато са позитивни, родителите правят тест и на децата си. Ако се окаже, че са заразени, родителите искат веднага да ги настанят в болница, защото не са сигурни, че ще се справят вкъщи, не че детето е тежко болно."

Toва заяви пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на детското отделение на белодробната болница "Св. София" в столицата.

По думите ѝ децата, които имат нужда от кислород, са не повече от 20% от всички, които искат да влязат в болница. Тя подчерта, че не всички хоспитализирани се нуждаят от болнична помощ реално.

Данчо Пенчев: Не решаваме от днес за утре, но вирусът бърза

Данчо Пенчев: Не решаваме от днес за утре, но вирусът бърза

Предложенията, които СРЗИ прави, са конкретни, ясни

"Доболничната помощ не извършва до голяма степен т.нар. "патронаж", затова хората искат да са сигурни, че ще бъдат под лекарско наблюдение".

Пазейки себе си, родителите пазят децата си, посочи д-р Велизарова.

"Не съм голям привърженик на локдауна. Това е въздушно-капкова инфекция и като всяка такава има своя ход и може да бъде прогнозирана. Да, можем да спрем коронавируса, ако всички се затворим 20 години вкъщи и никой никъде не излиза. Всеки локдаун води до удължаване на това, което ни предстои. Тъй като се забавя инфекциозността на коронавируса, докато сме в изолация, то той започва да мутира", изтъкна специалистът.

Според лекаря големият проблем на пандемията е, че никой на никого нищо не обяснява.

За Кунчев вече е време за национален локдаун

За Кунчев вече е време за национален локдаун

Очаква се от понеделник да се затворят училища, детски градини, молове и фитнеси в цялата страна

"Оказа се, че хората повече вярват на фейсбук, отколкото на официалните власти. Защото днес властите казват едно, утре друго, след пет дни съвсем друго. Лекарите трябва да бъдат изключително ултимативни по повод всяко едно решение и то да бъде абсолютно аргументирано, и то от научна гледна точка", допълни Велизарова.

По думите ѝ не е полезно по време на пик на епидемията човек да се имунизира, "защото вместо да изпишем вежди, можем да избодем очи".

"Нямаме полезен ход. Просто изчакваме да мине вълната", заключи тя.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията.

Заради усложняващата се ситуация с коронавируса преди дни премиерът Бойко Борисов потвърди, че ако се наложи, мерките отново ще бъдат затегнати.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 40.9%

Не, безсмислено е 27.9%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%