"Решенията вече не са от днес за утре." В това увери директорът на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев в сутрешния блок на БНТ за предстоящите нови ограничителни мерки.

Това, което ние предлагаме и което ще бъде обсъдено на Областния оперативен щаб, е - затваряне за 14 дни на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения. Предложението е за затваряне от събота сутринта. Спират се детски ясли, градини, училища, забраняват се театрите, кината, оперите и фестивалите.

Предложенията, които СРЗИ прави са конкретни, ясни, влизат в определен момент и за определено време, увери Пенчо Данчев и обясни още, че за фризьорски салони не е предложена забрана, но за игралните зали и танцовите школи ще има забрана.

За Кунчев вече е време за национален локдаун

За Кунчев вече е време за национален локдаун

Очаква се от понеделник да се затворят училища, детски градини, молове и фитнеси в цялата страна

Епидемиологичните проучвания и наблюдението на директорите на болниците показват, че разпространението на заболяването в София е много по-бързо в сравнение с предходния пик през октомври месец. "Поради тази причина ние се опитваме максимално бързо да вземем превантивните мерки, изтъкна д-р Пенчев.

От всяка една мярка се очаква ефект в определен срок, посочи той. Данчев е категоричен, че отварянето и отхлабването на мерките в никакъв случай не било грешка. Ние имаме желанието като с вълшебна пръчка да спрем разпространението на вируса, но за съжаление той намира нови форми и се адаптира в своето разпространение, каза д-р Пенчев.

Асен Балтов би бил тъжен, ако няма места в болниците, не в ресторантите

Асен Балтов би бил тъжен, ако няма места в болниците, не в ресторантите

"Пирогов" ще открие още 20 легла за лечение на деца

За момента не е необходим вечерен час за столицата. Конкретна цифра като заболеваемост за въвеждане на вечерен час не може да се каже. КПП-тата от пролетта на миналата година не са дали нужния ефект и затова също няма да се въвеждат. "Зелените коридори" за пазаруване обаче имат нужния ефект и ще продължат да действат. СРЗИ ще наблегне на контрола в магазините.

"Възрастните хора са изпълнителни, но за останалите хора в магазините също ще се вземат мерки", предупреди д-р Пенчев. По отношение на недостига на ваксини, д-р Данчо Пенчев отбеляза, че се очаква становището на ЕМА за "Астра Зенека". До края на март месец в страната трябва да дойдат 85 000 дози от "Модерна", които се разпределят от Националния ваксинационен щаб.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

Той обясни, че за София от началото на година 21 018 положителни случая, като само от 1 март досега броят на положителните случая е 9 730. Починалите от 1 януари досега са 385, а в последните 15 дни са 97. Броят на медицинските специалисти положителни и болни са 163, а броят на контактните деца в детските градини и ясли 2 957, броят на контактните ученици в училищата са 4 131. На тази база и след анализ на ситуацията на територията на София-град експертите дават предложения за ограничителни мерки.

Спешна помощ: Моля, пощадете ни

Спешна помощ: Моля, пощадете ни

470 - 500 повиквания се регистрират за 12-часова смяна

Изправени сме пред ситуацията от миналата година, но тук нещата се развиват малко по-бързо, изтъкна д-р Пенчев. Ние трябва много внимателно да подходим към анализа и да предложим адекватните мерки, които да се вземат, подчерта шефът на СРЗИ.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията.

Заради усложняващата се ситуация с коронавируса преди дни премиерът Бойко Борисов потвърди, че ако се наложи, мерките отново ще бъдат затегнати.

След като в редица градове бяха въведени противоепидемични мерки, в столицата също се предвижда да бъдат въведени такива.

Вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че е време за национален локдаун.

Днес говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска съобщи, че по 470 - 500 повиквания се регистрират за 12-часова смяна. Тя добави, че центърът е на ръба.

По-късно директорът на "Пирогов" Асен Балтов добави, че болницата открива още 20 легла. Той изрази подкрепа към затягането на мерките.