"Тъжното ще е ако няма места в болниците, не в ресторантите", посочи още той

Директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса за две седмици.

Според него временно, поне за две седмици, трябва да бъдат затворени детските градини, учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн и "естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят".

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

"Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки", обясни Балтов.

За Кунчев вече е време за национален локдаун

За Кунчев вече е време за национален локдаун

Очаква се от понеделник да се затворят училища, детски градини, молове и фитнеси в цялата страна

Асен Балтов се позова на данните на математик, който прогнозира пик на новозаразените около 10 април и успокояване на ситуацията едва през следващия месец. Според него обаче контролът върху пандемията не е загубен. "Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците", поясни проф. Балтов.

В София засега няма опасност пациент да не бъде приет в болница, но по информация на Балтов проблеми вече имат в Бургас и Плевен.

Какво да направим, като хората толкова и спазват мерките...

Той отново подчерта, че вирусът се е видоизменил - абсолютно наложен е британският вариант на вируса. От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Има и все повече пациенти с коронавирус под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница. Всички деца са с пневмония и са на антибиотично лечение. Засега няма такива в тежко състояние. "Пирогов" обаче ще открие още 20 легла за лечение на деца.

4374 новозаразени и 107 починали от коронавирус за денонощие

4374 новозаразени и 107 починали от коронавирус за денонощие

7 600 са в болница, а 1757 са излекувани

И останалите легла в "Пирогов" се запълват. Към днес се лекуват 390 души, 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация.

Директорът посочи, че все още се поемат пациентите, които пристигат в лечебното заведение и се надява ситуацията да остане такава. Ако наистина няма подходящи легла, защото тези с кислород се изчерпват, тогава пациентите се пренасочват през Спешна помощ на друго място.

"Надявам се, че ако има бърз темп на ваксиниране, ще намалим сериозно риска от заразяване и до края на юни ще имаме добри резултати", обясни Балтов и заяви, че има готовност ваксинацията да стартира моментално след становището на ЕМА.

Спешна помощ: Моля, пощадете ни

Спешна помощ: Моля, пощадете ни

470 - 500 повиквания се регистрират за 12-часова смяна