Ще мине ли Великден в икономии - този въпрос стои пред църквите и манастирите, които още от началото на годината сигнализираха, че тъй като плащат ток като промишлени потребители, сметките им спрямо миналата година са двойни и компенсациите, които държавата дава не покриват разликата

"Имаме сложени прожектори, които да подчертават красотата на храма. Тях веднага ги спряхме да ги ползваме. Използваме не всички полилеи по време на служба. И с компенсациите, и дори с икономиите - сметките ни са два пъти по-големи отколкото бяха миналата година в този сезон.", казва отец Боян, църква "Света Богородица", Пазарджик, предаде БНТ.

Проблем със службите на Великден няма да има и църквите ще посрещнат деня както всяка друга година. Проблемът остава след Великден.

Направихме справка в два храма. В църквата в Пазарджик сметките за ток от началото на годината до сега е скочила повече от два пъти в сравнение със сумата за същия период миналата година. В Рилския манастир пък миналата година сметката за март месец е била 10 000 лева. Тази година сумата е двойна.

Причината е, че църквите и манастирите са юридически лица и съответно плащат промишлен ток.

"Ние произвеждаме вяра и култура, но въпреки това токът е промишлен. Надяваме се в близко време съответните институции да регулират това положение за всички храмове и манастири, независимо от кое вероизповедание са, защото нашата мисия е съвсем друга", обясни дядо Евлоги, игумен на Рилския манастир.

"Ние нито добиваме нещо, нито някаква индустрия развиваме, нито с машини работим, нито преработваме каквото и да било", обяви отец Боян от църква "Света Богородица" в Пазарджик.

На желанието им да плащат ток на потребителски, а не промишлени цени, депутатите от енергийната комисия вече отговориха един път. Още в началото на годината им казаха "не". Тези дни храмовете забравят за икономиите. След великденските празници обаче режимът на спестяване продължава.

"Мисля, че всеки човек има нужда понякога да води малко по-скромен живот и да се задоволява с това, което животът му предлага", каза игуменът на Рилския манастир.