Стотици учени излязоха на протест и мълчаливо шествие. Те настояват да се изпълнят поетите ангажименти от правителството и парламента с програмата 2020 и стратегията за научи изследвания и висшето образование. 

Учените настояват за ускорено финансиране на науката, достигане на 1% от БВП за 2018 при предвидени 0,18% за 2018 и да се изпълнят изискванията на ЕС за преодоляване на изоставането на науката в общността.

Протестиращите допълват своите искания и със 75 милиона лева за наука и достигане на заплатите на учените в БАН и Селскостопанска академия до 1060 лева, което е средното за страната. Учените настояват за юридическа и финансова самостоятелност на Селскостопанска академия.

В своята декларация по повод Деня на народните будители те припомнят, че за 10 години са замразени заплатите им, има съкращения и масово бягство на младите от науката, 10 години на безпаричие и мизерия.

30% от научните работници, специалисти, експерти, и висшисти, получават основна заплата равна на минималната за страната.

Средните работни заплати в БАН и Селскостопанска академия са с 300 лв. по-ниски от средните за страната. Учените отдадоха почит и поднесоха венци и цветя на паметника на Стамболов и продължават своя мълчалив протест пред МС и площад "Независимост".

В Деня на народните будители учените от БАН и Селскостопанска академия декларираха готовност протестните им действия да продължат докато не бъдат постигнати исканията им. Те внесоха своите протестни декларации в Министерство на финансите, Министерски съвет и Народното събрание.

Заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов, заедно със свои колеги излез пред сградата на парламента. Той се ангажира да запознае мнозинството с исканията на научните работници и да попита управляващите, защо въпреки, че декларират, че пари в държавата има, не увеличават заплатите на научните работници в БАН.