От началото на месец март настанените майки и бебета в Звено "Майка и бебе" - Стара Загора вече са 12, съобщи Starozagorci.com.

Наблюдава се увеличение на търсенето на услуги за подслон и спешна подкрепа на бременни жени и майки с малки деца до 3-гoдишна възраст, които не могат да се справят с отглеждането на детето си. Много често причините, които се посочват, са бедност, насилие в семейството, както и липса на подкрепа от страна на близки и роднини.

В Звеното майките и децата могат да останат временно до 6 месеца, където получават подкрепа да развиват родителската привързаност. Предоставят им се подслон и грижи, както и специализирана помощ за развитие на родителските умения. Майката получава насърчение, за да се предотврати изоставяне на бебето. След престоя в Звеното повечето успяват да продължат самостоятелно заедно с детето.

Все още обаче, липсват достатъчно услуги за ранно установяване на рисковите бъдещи майки в обществото ни, за да има достатъчно време да се окаже необходимата подкрепа. Също така, след напускането на Звеното предизвикателствата за майката често стават още по-големи, когато дори посрещането на ежедневните нужди на бебето се оказват нелека задача за повечето от тях.

Звено "Майка и бебе" се нуждае от дарения - детски храни, памперси, детски колички, бебешки дрешки, лекарства и други.

За 12 години в Звено "Майка и бебе" подслон и подкрепа са получили близо 200 майки и бебета.