В около 10% от проверките са установени продажби в търговски обекти и магазини на продажбата на райски газ. Продавачите обаче са заявили, че ще спрат продажбата на опасния газ.

Това заяви заместник-министърът на икономиката в оставка Димитър Маргаритов пред БиТиВи.

От 3 дни се провеждат масирани проверки в магазини и заведения навсякъде в страната и там, където се установи, че има такава продажба на райски газ, като се налага заповед за нейното спиране.

Ако някои наруши заповедта за временно спиране на продажбата на райския газ може да бъде санкциониран с глоба до 25 000 лв. Екипите на Комисия за защита на потребителите (КЗП) ще присъстват на терен в следващите дни и след 2 август, когато се очаква да бъде разпуснат парламентът. Това, което правя КЗП е като отряд за бързо реагиране в опасна екстремна ситуация, посочи Маргаритов.

По думите му КЗП имат капацитет за всичко - отстъпките за горивата, спазването на антикризисните мерки. Доста е ограничена употребата на райски газ и по морето, има респект към проверките, но най-важното е да се въведе законова забрана, настоя Маргаритов.

Той се надява въпреки краткото време, което остава на 47-то Народно събрание, законовите промени за забраната за продажба на райски газ да минат. "Нинова се зае с този проблем и тогава стана обществено достояние. Ние правим това, което можем и то дава своя резултат", изтъкна той.

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Хванаха 10 обекта да предлагат райски газ

Търговците масово укриват на стоката, уплашени от глобата от 25 000 лв.