В Австрия разхлабиха противоепидемичните мерки срещу COVID-19 от 16 май 2021 г. Властите снеха забраната за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори), съобщиха от МВнР.

По информация на българското посолство във Виена към този момент режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен. Сънародниците ни, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с документ за бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, или за PCR тест, направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Австрия залага на ваксини срещу пандемията

Австрия залага на ваксини срещу пандемията

Властите във Виена заделят 800 млн. 

Ако пътуващите не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната.

Всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html.

Австрия въвежда "зелен" коронавирусен дигитален паспорт от 4 юни

Австрия въвежда "зелен" коронавирусен дигитален паспорт от 4 юни

"Това е жизненоважно за нас като туристическа държава"

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден "0".

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време - на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44.