Инициативен комитет от граждани на Благоевград иска провеждането на референдум на тема: "Удачно ли е построяването на православен храм в района на кооперативния пазар в града", съобщи БНТ.

Комитетът е внесъл уведомление до председателя на Общинския съвет и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум.

В централната част на града има само една църква и при по-големи празници, тя не може да побере желаещите да посетят храма.

Председателят на инициативния коминитет Людмила Костадинова заяви, че не оспорват нуждата от нов храм в Благоевград, но въпросът, който стои пред гражданите, е дали да бъде изграден точно на мястото на пазара.

Хората ги притеснява, че града вече е презастроен. Няма свободно място, няма свободни площи в центъра на града, подчерта Костадинова.

Тя отбеляза, че искат жителите на града да изкажат свободно мнението си и то да бъде зачетено.

Трябва да се събрат около 13 000 подписи, за да се даде старт на референдума. По този въпрос обществото било раздвоено.

Проектите за храма са започнали преди 20 години. Хората се притесняват, че построяването на храма в центъра ще пречи на малкия и средния бизнес в града.

Събирането на подписите за референдума ще започне на 21 февруари. Костадинова поясни, че условието е да съберат 20% подписи от жителите на града с изборни права.

Подписите следва да бъдат събирани в рамките на 3 месеца, а след това ще има процедура от 1 месец, в което Общинският съвет трябва да вземе своето решение дали да има такъв референдум или не.

Председателят на инициативния комитет поясни, че по техни изчисления провеждането на референдума ще струва от 100 до 200 хил. лв.