Осигурени са спасители за плажовете, които бизнеса не пожела, но хората предпочитат, съобщават от областната управа в Бургас.

До края на месец септември на плажовете "Иракли", "Поморие- север", "Сарафово юг 1", "Алепу" и "Корал" ще има частично обезпечена  водноспасителната дейност. Поставени ще бъдат два спасителни поста за "Корал" и по един за останалите плажни ивици.

Три фирми са поели ангажимент да оборудват спасителни постове и да назначат спасители. Общата цена за петте плажа за два месеца възлиза в размер на близо 70 000 лв.

За първи път от бургаската институция успяват да постигнат охрана на всички плажове, които са обявили в обществената поръчка за водноспасителна дейност.

Договорите за осъществяване на водноспасяване вече са сключени, а относно коректното им изпълнение до дни от Областна администрация ще извършат проверки на място.

Като прецедент се определя и участието на природозащитна организация в процедурата. "Да запазим Корал" ще бъде сдружението, което ще осигури спасителната дейност на едноименната плажна ивица.

Спасителите на петте най-посещавани плажове, които нямат стопанин са вече по местата си.

Това е само част от необходимите мерки за превенция от инциденти в морето, посетителите на плажовете трябва да бъдат отговорни към живота, изтъкват от областната управа на Черноморския град. "Лятната еуфория ще бъде прекрасен зимен спомен само ако опазим здравето и живота си."- кометира областният управител Вълчо Чолаков.