Днес е вторият ден от обявения в структурите на Министерството на отбраната траур в памет на загиналите пилоти в "Граф Игнатиево", съобщава БНТ.

Припомняме, майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха на 13 септември при подготовката на планирано авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. След като самолетът им L-39 се разби, празничното авиошоу беше отменено.

До момента са извършени два огледа от разследващите на местопроизшествието. Оказва се, че разчитането на черната кутия ще отнеме повече време, тъй като трябва да се направи в Чехия, защото самолетите са чешко производство.

Три версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Три версии за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда е причинила трагедията?

От Военната прокуратура в Пловдив уверяват, че ще направят всичко необходимо истината да излезе наяве и да стане достояние на обществеността.

Разследващите проверяват три версси за авиоинцидента - освен повреда в самолета и пилотска грешка, се изяснява и какви команди са давани от Кулата по време на полета, продължил едва 13 минути.

Симулация показва, че самолетът се е движил с много висока скорост при този сложен тип маневра. Експертите посочват, че подобни сложни фигури са по силата само на най-добрите пилоти.

Статистиката сочи, че при 5% от случаите става въпрос за техническа повреда, а в 95% се касае за човешка грешка. Все още няма информация за датите на двете поклонения.

Тридневен траур в армията за загиналите пилоти

Тридневен траур в армията за загиналите пилоти

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу