На прага на зимата, след едни пандемични две години, и с две войни наблизо, неминуемо възниква въпросът при криза държавата подготвена ли е да се справи и с какви запаси разполага. С Асен Асенов, вр.и.д председател на ДА ДРВВЗ - Държавен резерв, разговаря Диляна Панайотова.

До каква степен страната ни е подготвена за реакция при бедствия и аварии?

Основна функция на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВВЗ) е защита на населението и справяне с последствията от бедствия, аварии и други кризисни ситуации. Агенцията съхранява достатъчни количества от различни видове стоки, които ще са от полза за населението при настъпването на някакъв вид криза, като особено важни са тези от първа необходимост - питейна вода, хранителни продукти, медицински изделия, лекарства и други. През вече изтичащата 2023 година, за съжаление имахме много поводи да покажем, че в рамките на бюджета сме добре подготвени, и че отговорните в такива ситуации институции могат да работят координирано и в синхрон, така че помощта да стига до засегнатото население възможно най-бързо.

Свидетели сме на няколко военни конфликти, които се водят не далеч от България в Украйна, Нагорни Карабах, Израел. Искана ли е помощ от България и каква?

Постъпвали са искания за предоставяне на помощ за други страни, включително и свързани с конфликта в Украйна. Исканията са се отнасяли до разнообразни по количества и вид стоки и материали, като Агенцията, съобразно възможностите си и без да наруши способността си да реагира при кризисна ситуация на територията на страната, е предоставяла - питейна вода, храни, оборудване за полеви лагери, медицинско оборудване, консумативи и лекарства.

Какви са механизмите за предоставяне на държавни резерви що се отнася за международна помощ?

Включвайки се в помощта, която България оказва на други страни, Агенцията работи в тясно сътрудничество с централната администрация - Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и др. След постъпило искане от орган на изпълнителната власт и преценка на възможностите какви материали и количества можем да предоставим, се внася Проект за решение в Министерски съвет. Министерството отправило искането до Агенцията координира и организира физическото предаване на предоставените материали.

А у нас? Каква е процедурата за отпускане на материали от Държавния резерв?

Освобождаване и предоставяне на държавни резерви за преодоляване на последствията от кризисни ситуации може да бъде поискано от представителите на централната и местна администрация. Кметове на общини, областни управители, заместник-министри и министри могат да се обърнат към ДА ДРВВЗ с искане за безвъзмездно предоставяне на суровини, стоки и материали от Държавния резерв, в случаите за преодоляване на последиците от кризисни ситуации. След като постъпи искане ДА ДРВВЗ оформя документално предложението за предоставяне на помощ и го внася за разглеждане в Министерски съвет. След приемане на Решението на МС помощта тръгва към засегнатия район. Усилията ни в такива моменти са насочени в това всичко да се случва бързо, буквално в рамките на часове.

Как стои въпросът със задължителните запаси от нефт и нефтропродукти. След отнемането на концесията от Лукойл на пристанище "Росенец" и военния конфликт в Израел се появиха опасения, че доставките на горива ще се затруднят и цените ще скочат драстично. Имаме ли основание да се притесняваме?

ДА ДРВВЗ съхранява достатъчни количества горива, даващи възможност за адекватна реакция. Извършва се и непрекъснат мониторинг и се анализира информацията подавана от други ведомства и фирмите, които са задължени да съхраняват горива в полза на държавата, съгласно Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти(ЗЗНН), което осигурява увереност, че при евентуална криза и затруднения в доставките агенцията ще е готова да реагира така, че българския гражданин да не усети последствията от случващото се.

Как се обновява Държавният резерв?

Една от основните ни грижи е поддържането на материалите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Агенцията поддържа много широк спектър резерви с различни срокове и специфики на съхранение. За всяка една различна по вид група материали се грижат специалисти в съответните области, които следят за правилното съхранение и навременното обновяване на материалите. Честотата на обновяване на всяка една стока е различна, като зависи от съответния срок на годност на продукта. Правилото е стоките да бъдат реализирани при минимум 50% остатъчен срок на годност и да бъдат закупени нови количества.

Медицинският резерв - новата Ковид вълна? На какво може да разчита населението от Държавния резерв?

Данните за протичането на заболяването, които компетентните здравни институции изнасят, както и опита на обществото ни натрупан за тези четири години, ме карат да смятам, че справянето с евентуална следваща вълна ще бъде по-лесно.

От своя страна Агенцията е направила необходимото, като още през 2020 година, при първата Ковид вълна, бяха предприети адекватни мерки, и след Решение на Министерски съвет бяха закупени медицински изделия, които да послужат за ограничаване на разпространението на вируса. Освен това разполагаме с достатъчни видове и количества лекарствени продукти, които да послужат за лечение.