У нас 12% от лекарите са над 65-годишна възраст по данни на Евростат. В същото време без медиците в пенсионна въраст много общински болници ще бъдат на ръба на оцеляването, посочва Нова телевизия.

Нестандартно решение на проблема предлагат в Горна Оряховица - вендинг автомат за лекарства.  

Целият професионален път на д-р Виолета Минкова преминава в горнооряховската болница. Има и стажа, и годинините да излезе в заслужена пенсия. Въпреки това  64-годишната лекарка продължава да работи.

От 70 лекари 40 са между 55 и 65-годишни. Затова и дефицитът на млади специалисти е сред най-обсъжданите теми в болницата. 

За да не останат близо 70 хиляди души без медицинска помощ, гоорнооряховската община ще създаде фонд, който финансово да подпомага млади лекари и сестри.

Средствата в този фонд ще постъпват от вендинг машина - само че не за продажба на безалкохолни напитки и храни, а за лекарства.

Във вендинг автомата ще се продават само медикаменти без рецепта. Той ще бъде разположен да някоя от аптеките в града. Тя ще бъде избрана на конкурсен принцип. 

Помощта ще идва до потенциалните нови кадри независимо къде специализират.

Новината е добре дошла и за офталмолога д-р Ася Сотировска, която е едно малкото млади попълнения в колектива.

С вендинг машината местната администрация се надява да реши не само дефицита на медицински кадри, но и липсата на денонощна аптека в града.