Васил Левски е първият обединител на нацията, в името му търсим и ще търсим утеха и надежда дори в миговете на най-голямо разединение. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на възпоменателната церемония в Карлово по повод 148-ата годишнина от гибелта на Апостола.

На днешния ден имаме нуждата да се събираме, да сме заедно с други българи, да говорим за Васил Левски и за това, което означава той за нас, отбеляза тя. Вродената ни потребност да се връщаме към наследството и веруюто на Апостола на свободата е една от чертите, които ни определят като нация, заяви Караянчева.

148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар

Председателят на парламента посочи, че Васил Левски ще остане в съзнанието на всички българи със своята морална чистота, със светостта на неговата саможертва, с искрената човечност, която днес наричаме толерантност. Той съумява само с няколко думи ясно да прокара браздата между патриотизма и национализма, подчерта Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че "Наредата на работниците за освобождението на българския народ" и проекта за устав на БРЦК, излезли под перото на Апостола, са едни от най-значимите предвестници на Търновската конституция - и като дух, и като източник на вдъхновение.

На възпоменателната церемония председателят на Народното събрание прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Поднесени бяха цветя на паметника на Васил Левски.

Икона на Свободата

Икона на Свободата

И все така ни липсва Левски, все така олицетворява нашите копнежи към всичко онова, от което се далечеем още

Гражданско поклонение се проведе тази вечер и пред паметника на Васил Левски в Ловеч

"Днес, пред най-големия паметник на Васил Левски в България, смe дошли смирени, но и горди. Всяка година, от построяването на този паметник през 1964 г. до днес, ние, признателните потомци, се събираме пред него на тази дата.

С какво може да ни помогне Левски? Със своя пример на човек, който знае как се сплотява народ и как се преодоляват трудности. Защото Васил Левски е вярвал, че българите сме народ, който помни и цени всяко сторено добро. Защото добротата спасява. Той е казвал: "Всеки каквото заслужи, то не му се изгубва..."

Затова да не губим паметта си. Да помним всеки човек, който в трудни времена подава ръка на ближния", каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

"Днес, по традиция сме се събрали на това възвишено място, за да почетем паметта на Васил Левски. Искам да кажа, че той до края на живота си спазваше монашеските обреди, защото монах не е този, който носи черно расо, а този, който носи монашеството в душата си. Човек, който обича Господ, няма как да не обича ближния си. Йеродякон Игнатий - Васил Левски стана идеолог на революцията и запали пламъка в душите на хората, за да пожелаят свободата си. Неговите възгледи за бъдещето на България са не само демократични, но и християнски. Нека взимаме пример от неговата доброта, честност и преданост. Ако не си верен на Господ, няма как да бъдеш верен и на хората", подчерта в словото си Ловчанският митрополит Гавриил.

По-рано през деня в кино "Космос" се състоя филмово-театралният спектакъл "Лъвский скок", дело на д-р Искрен Красимиров, основател на проекта НЕзабравимата България. Това е първият интерактивен спектакъл, посветен на Васил Левски. Патриотичното филмово-театрално шоу включва откъси от филми за Васил Левски. Зрителите се насладиха на изпълнението на живо на Искрен Красимиров, на екранния образ на Левски, изигран от известния актьор Симеон Владов.

"Васил Левски така и не умря, въпреки че отдаде живота си за България.....Той влезе с лъвския си скок за вечни времена в сърцата на всички българи", заяви Искрен Красимиров.