Жители на село Розино настояват за изселване на фамилия Ескендерови, съобщи БНТ.

Това става след масовия бой между двата враждуващи ромски рода в карловското село. Те са започнали подписка за изселването на фамилията.

Местните са изпратили отворено писмо до областния управител на Пловдив, началника на МВР в града, кмета на общината и кмета на село Розино.

Десетки в ареста след меле между два цигански клана в Розино

Десетки в ареста след меле между два цигански клана в Розино

Влизало се е по домовете и се е трошало нарочно имущество

Хората споделят, че живеят в страх за своя живот и този на децата си. Родителите се страхуват да ги водят на детска градина и на училище.

Протестиращите настояват освен за изселването на Ескендерови и за постоянно полицейско присъствие в селото.

Въпреки решението да бъде разкрита полицейска приемна, жителите на селото искат полицейски участък.

По думите на зам.-кмета на Карлово Антон Минев, проблемите датират от десетилетия.

Той пояснява, че са написали писмо и до министъра на вътрешните работи, като са проведени срещи с областна дирекция на полицията в Пловдив и с Районно полицейско управление - Карлово.

Относно създаването на полицейски участък, Минев заяви, че това може да е следващ етап след създаването на полицейска приемна.

На 24 юни стана ясно, че десетки са задържани след меле между два цигански клана в Розино. 

Припомняме, че след убийство при безредици във видинския цигански квартал "Нов път" през 2001 г. фамилия Зрънкови бе изселена и принудително разкарвана през няколко населени места из цяла България, посрещана навсякъде с напрежение, докато тихомълком след няколко години отделни членове се завърнаха и отново се настаниха в старите си къщи. За убийството бяха прочетени три присъди с общо 51 години затвор.