Маалюля -град, намиращ се в сирийската пустиня, все още пази древния език, на който вероятно е говорил Иисус Христос.

Всички 8500 души на Маалюля знаят арамейски, независимо дали са християни или мюсюлмани, съобщава БНТ.

Маалюля е малко градче в подножието на сирийските планини и е своеобразен оазис на християнството в Сирия.

Повечето жители изповядват Христовата вяра и говорят древния арамейски език. Тук е и единственото място в света, където можеш да чуеш "Отче наш" в оригинал.

Михаил Неджил е роден Маалюля и винаги е живял тук. Прехранва се от малко магазинче, в което продава всичко от цигари до християнски сувенири. На арамейски го учили родителите му.

"Всички тук говорят арамейски, това е езикът на Иисус Христос и затова ние го пазим през поколенията помежду си, когато се раждат децата ни ние им говорим на арамейски. Имахме случай - учител дойде от друг район и понеже не разбираше езика ни, забрани на децата да говорят помежду си на арамейски. Месеци по-късно обаче видяхме как учителят започна да учи нашия език", разказа Михаил Неджил.

Въпреки че Сирия е предимно мюсюлманска държава, тук има религиозна толерантност.

Доказателството за това е, че можеш да видиш как ходжа пристъпва в православен храм. Доказателство е и, че съвсем скоро в града ще бъде отворено училище по арамейски език.

Във всяка туристическа дипляна сирийците споменават "Ние пазим езика на който е говорил Христос!"

Арамейският език е от семитската група. Става дипломатически и основен език още 750 преди Христа.

По времето на персийската империя е основен за всички народи, живеещи в близкия и далечния изток. Според познавачите на арамейският език, Маалюля е феномен, защото 3 хилядолетия е запазил жив езика на Христос.