Заравняване на терен с булдозер в парк "Бедечка" в Стара Загора. В тези територия действа забрана за всякакви подобни дейности, а мястото скоро ще върне официалния си статут на парк след почти единодушното решение на Общинския съвет от миналата година и изтичането на съдебните му оспорвания. Няколко подобни опита за унищожаване на растителност вече са наказани с глоби от страна на Общината. Парцелите в парка все още са частни и предстоят замените във вече договорените от Общината военни терени.

В момента общинските органи проверяват случая. Най-вероятната причина е, че някой е решил да чисти растителността в парцела си. Парцелите обаче са вече отредени за парк и наредбата за зелената система на града не разрешава подобни действия. Освен това, тук не се е случило косене, а буквално премахване на тревата, заедно с храсти.

Проверките ще установят има ли премахнати дървета. Вероятно собственикът ще се позове на това, че решението на ОбС за запазване на парка още не е влязло в сила. То се бави заради неоснователни обжалвания.

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

"Запазете Бедечка" постепенно ще се преобразува в група за граждански контрол

Въпрос е кой и на какво основание е издал разрешение и дали въобще има разрешение за премахването на растителността. Вероятно става дума за разрешение за прочистване на саморасла растителност и привеждане на парцела в нормален вид. Това обаче може да означава единствено косене и кастрене, но не и разораване на терена. Случилото се прилича на отмъстителен и демонстративен акт.

Междувременно Общината и правителството се споразумяха за военни терени, в които собственици на имоти в парк "Бедечка" ще получат замяна. Така се постигна решение, изгодно за всички страни в сагата.

Парк "Бедечка" е зелена територия със стотици декари и хиляди дървета, с алеи и река. След абсурдна реституция паркът е отреден за застрояване. Последваха протести и две поредни решения на ОбС за връщане на статута на парк. Междувременно имаше и референдум и въпреки че не достигна високия законов праг, кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с него.

След изтичането на оспорванията в съда, паркът следва да бъде отразен в общия устройствен план. Решението на местния административен съд се чака до седмици.

Делата срещу строителната забрана в Бедечка окончателно загубени

Делата срещу строителната забрана в Бедечка окончателно загубени

ВАС остави в сила решенията на Административния съд в Стара Загора