Заведените преди година дела срещу строителната забрана в старозагорския парк "Бедечка" са окончателно загубени, според информация, публикувана на сайта на Върховния административен съд.

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

"Запазете Бедечка" постепенно ще се преобразува в група за граждански контрол

Магистратите от ВАС оставят в сила решенията на Административния съд в Стара Загора. С тези решения са отхвърлени жалбите срещу Заповедта на Община Стара Загора за налагане на пълна строителна забрана. Ограниченията са за времето, необходимо за изменение на устройствените планове на парка - Общия устройствен план (ОУП) и Подробния устройствен план (ПУП).

Пореден протест за запазване на "Бедечка" проведоха старозагорци

Пореден протест за запазване на "Бедечка" проведоха старозагорци

Демонстрацията имаше нетрадиционна форма

Делата бяха заведени от собственици на терени в парка и от строителни фирми след решение на Общинския съвет на Стара Загора от 2016 година за започване процедура по промяна на устройствените планове. Промяната целеше запазване на стотиците декари зелена площ с алеи и хиляди дървета. Заедно с началото на процедурата беше въведена и забрана за строителство.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

На 28 септември новият общ устройствен план на парка (ОУП) бе приет от Общинския съвет на Стара Загора. По този начин над 300 декара реална паркова територия бяха отново отредени за парк, след като години наред фигурираха в плановете на града като петно за застрояване.

Припомняме, преди сегашното решение на ВАС имаше две решения на общинския съвет, решение на комисия, проведе се местен референдум и поредица от граждански акции в защита на парка на Стара Загора.

Кметът Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков потвърдиха наскоро, че стоят зад решенията на Общинския съвет за запазване на парка, и че те са законосъобразни. В общината е задействана процедура по прехвърлянето на военни имоти, с които да се заменят реституирани в зелената площ терени.

Бедечка остава парк с решение на общинския съвет в Стара Загора

Бедечка остава парк с решение на общинския съвет в Стара Загора

Запазват зелената зона на север, но разрешават строителството в южната част на парка

Защитниците на парка привеждат пример и с едно от делата:

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/7ada1e74ee7fb734c22581ad00274d17?OpenDocument