Спасена е около 300 декара паркова площ с всички ключови алеи и с хиляди картотекирани дървета. Те бяха отредени за квартал, сега отново са парк - официално. Това отчитат от неправителствената организация "Запазете Бедечка" в декларация на старозагорската група до медиите.

Равносметката за парк "Бедечка" е след последната сесия на Общинския съвет, но предстои и приемане на подробен устройствен план, а вероятно и процедурни трикове и съдебни хватки, очакват природозащитниците.

Снимка 315944

Източник: "Запазете Бедечка"

За пълна ревизия на вече построените сгради в залесената част на парка настояват от "Запазете Бедечка". Колкото до определените за застрояване, най-южни, незалесени територии, "Запазете Бедечка" ще работи да се запазят вече отредените в тях парцели за спортни игрища и да се постигне по-висок коефициент на застрояване.

Бедечка остава парк с решение на общинския съвет в Стара Загора

Бедечка остава парк с решение на общинския съвет в Стара Загора

Запазват зелената зона на север, но разрешават строителството в южната част на парка

Това е безпрецедентно голяма зелена площ и е едно от най-хубавите неща, които са се случвали не само на Стара Загора, но и на България, се подчертава в декларацията. Сега предстоят съдебни дела, процедурни трикове и спорове, затова и "Запазете Бедечка" постепенно ще се преобразува в група за граждански контрол, която да следи изпълнението на процеса.

Победата е знакова за цялата страна и дава чудесен пример за казуси като този с Морската градина във Варна, презастрояването на междублокови пространства в София и какво ли още не, пишат от старозагорската организация. "Запазете Бедечка", както винаги, подава ръка за обединение на всички подобни каузи в България, пише в декларацията на старозагорци.

Парк "Бедечка" с и без сгради обсъждат общинарите в Стара Загора

Парк "Бедечка" с и без сгради обсъждат общинарите в Стара Загора

Заседанието е на 28 септември

"Запазете Бедечка" благодари на старозагорци за подкрепата, на кмета Живко Тодоров и на всички, помогнали за процеса. Групата благодари дори на голяма верига хипермаркети, която очевидно не настоя да строи в парка.

През 2011 г. реално съществуващият парк беше отреден за цялостно застрояване - след спорно възстоновяване на земеделски имоти в парка и последвали десетилетия на решения в полза на застрояване. Голяма част от тези решения бяха адресирани като порочни и нищожни. Сега зелената територия отново се отрежда за парк.

С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на "Бедечка"

С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на "Бедечка"

Денонощен мирен протест за пълно запазване на парка

Благодарение на усилията на "Запазете Бедечка" и протестите на старозагорци в последния момент бяха осуетени някои стъпки: поява на осем нови сгради към няколкото вече изградени в сърцевината на парка; прекъсване на последната връзка с парк "Зеления клин" заради строеж на хипермаркет; залагане на огромен, четирилентов булевард, който да заличи две от най-натоварените и важни алеи в парка и да навлезе в залесената територия.

Над 140 хил. лева струвал референдумът за "Бедечка"

Над 140 хил. лева струвал референдумът за "Бедечка"

Цената на съобщения, банери и плакати е 1 320 лева

На файла се вижда какво е било предвидено за застрояване и какво сега е официално определено за парк. http://starazagora.bg/images/stories/municipal_council/sessions_2015-2019/25/IOUP_legenda.jpg