Две коренно различни предложения за бъдещето на старозагорския парк "Бедечка" ще разгледат на заседанието на Общинския съвет на 28-ми септември, съобщиха от "Запазете Бедечка".

Общинският съветник Недялко Ангелов иска в парка да им 8 допълнителни парцела за застрояване. Кметът Живко Тодоров е внесъл предложение без 8-те сгради.

С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на "Бедечка"

С 24-часова подписка до Арменския поп целят запазването на "Бедечка"

Денонощен мирен протест за пълно запазване на парка

Претекстът е за осемте допълнителни сгради е, че имали разрешения за строеж в заварено положение, преди влизането на забраната за строителство в парка. Според екозащитниците, това не отговаря на истината. Разрешения за строеж имат само няколко вече построени сгради. Сградите са в комплекса, заради който бе сменен предишният главен архитект на града. Неговата оставка бе поискана, след като се разбра, че проектант в комплекса е съпругата му.

За откази да се строи в "Бедечка" настояват граждани

За откази да се строи в "Бедечка" настояват граждани

Гражданското сдружение търси мнението на водещи юристи

Кметът Тодоров наскоро назова само две сгради, които са с придвижена документация, ноо дори и те нямат разрешително за строеж. Нещо повече, Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в Стара Загора, че Общината трябва да се произнесе за 2 нови разрешителни.

Малко след това авторитетен юрист изпрати становище до Общината да излезе с мотивиран отказ. Общината подозрително мълчи по становището на адвоката и продължава да не издава откази, което навежда на мисълта, че се търсят варианти как да се допуснат още сгради.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

Скандалното е, че въпросните 8 сгради засягат терени, чиято растителност беше умишлено умъртвена. Предвидена е и улица между терените.

Приложение 2 показва растителността, която е унищожена от вече построени сгради и тази, която е застрашена. Вижда се, че част от растителността явно дори не е била отразена в паспортизацията, изготвена от общината.

Общинари в Стара Загора отново се опитват да застроят "Бедечка"

Общинари в Стара Загора отново се опитват да застроят "Бедечка"

Експертен съвет: "Стройте там, където няма дървета"

Следващите приложения ясно показват умъртвените и вече нарязани дървета в някои от въпросните терени. Дори и изсъхнали, дърветата не могат да се режат без разрешително от Общината. Зад оградите вече не може да се контролира унищожаването на дървета, но вече се виждат изсъхнали.

Защитниците на парка предполагат, че ако бъде подкрепено намерението за осем сгради, от "Запазете Бедечка" ще пожат всички общински съветници, които гласуват това. Питането в момента е дали става дума за реален опит на общински съветници, или това е игра на администрацията, в която 8-те сгради все пак да минат, но без осезаема щета по имиджа на кмета, например, предполагат еколозите.

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

Кметът щял да се съобрази с волята им въпреки слабата активност

Това са мотивите от "Запазете Бедечка" да организират протести. Целта е бързо и справедливо решение, след категоричния референдум в полза на парка преди три месеца. Гражданската група настоява внесените за сесията на 28-и септември планове да бъдат публикувани на страницата на Общината - за да се види ясно какво се предлага.

Междувременно, голяма верига хипермаркети вече преосмисли намерения да строи в парка, а кметът заяви, че не стои опасността от прокарване на нов булевард в зелената площ. Процедурата за замяна на терени в парка с военни имоти също върви гладко, информират защитниците на парка.