След като кметът на Стара Загора Живко Тодоров обеща паркът да се запази, прецизирането на границите на "Бедечка" започна.

Към момента тече уточняване по въпроса за най-южната част на зелената площ, където няколко големи компании и инвеститори имат интерес. Интерес има и към северната част на парка - преди окончателния края на строителството в района е предвидено в северната част на парка да се издигнат 4 кооперации, съобщават защитниците на парка.

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

Кметът щял да се съобрази с волята им въпреки слабата активност

Това отново повдигнало въпроса за парка в обсъжданията на експертния съвет по устройство на територията в Стара Загора.

Според проверка на групата "Запазете Бедечка" обаче поне трима от участниците в Обществения експертен съвет за устройство на територията дори не знаели, че има точка за "Бедечка"в дневния ред на заседанието. Въпреки това се появил протокол, позволяващ застрояването на южната част на зелената площ в парк "Бедечка".

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Искат собствениците на терени в парка да получат равностойни замени

В протокола е посочено, че където не преобладават дървета, трябва да остане в сила плана за застрояване, който действаше досега.

Според това тълкуване близо една трета от парк "Бедечка" може да бъде застроена, въпреки че близо 20 хиляди души гласуваха преди по-малко от 2 седмици паркът да се запази с ясни граници. "Границите дори фигурираха във въпроса на референдума", обясняват от "Запазете Бедечка".

Справка показва, че става въпрос за свободни терени и стадиона в най-южната част на парка. Те действително не са с гъсто залесяване. Защитниците на "Бедечка" обаче посочват, че терените са идеални за спорт и атракции, както и за свободни затревени пространства в рамките на парка.

Кампанията за защита на "Бедечка" изхарчила 5 хил.лв.

Кампанията за защита на "Бедечка" изхарчила 5 хил.лв.

Искат Общината също да разкрие разходите по информационната кампания

Организацията "Запазете Бедечка" предостави данни, показващи, че стадионът в южната част на парка е предимно собственост на Недялко Недялков, доскорошен депутат и доскорошен председател на Общинския съвет на Стара Загора. "Подписът му явно стои дори под решения, свързани с "Бедечка", но за вече година комисията за конфликт на интереси така и не съумява да излезе със заключение", алармираха активистите.

"Справка в имотната декларация на Недялков показва дори цените на придобиване на имотите в "Бедечка". Това обаче не пречи той наскоро да каже, че няма земи в парка", продължават природозащитните.

Снимка 301560

Източник: "Запазете Бедечка"

С ключов парцел в зелената площ разполагала и веригата "Лидъл". Според справката парцелът е на място, в което има много катротекирани дървета. Въпростото място било последната възможна зелена връзка между парк "Зеления клин" и парковете "Бедечка" и "Загорка". "Точно през този парцел преминава и диагоналната пешеходна връзка на квартал "Самара" със сърцевината на града", допълват пазителите на парка. Терен в района имали и компании с имена като "Сентрал парк Загоре" и "Феърплей", както и поредица частни лица.

Организацията "Запазете Бедечка" информира, че започва изпращане на писма до собствениците на подобни парцели в целия парк. С писмата те ще призовават за намиране на начин паркът да се запази "било с преговори, било с дарения или замени".

Временна комисия предвижда строеж в парк Бедечка

Временна комисия предвижда строеж в парк Бедечка

Обсъждат колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти

Защитниците на парка настояват за еднакъв подход към малки и големи собственици. Те споделят, че терените в южната частна парка трябва да се запазят. Според тях не е ясно какво е накарало "т.нар. експертен съвет, който има само консултативна роя, да се опита отново да ревизира този план" - това се случвало за втори път в рамките на 2 месеца.

Защитните са учудени и това как със становище консултативният експертен съвет се опитва да ревизира служебно решението на общинския съвет и кмета, подкрепено от волята на близо 20 000 души. Организацията обяви отново протестни и съдебни действия.

Снимка 301558

Източник: "Запазете Бедечка"