Защитниците на парк "Бедечка" разкриха даренията и разходи по кампанията за местен референдум за защитаването на парка. Подробният списък с дарителите и разходите по пера беше разпространен от групата "Запазете Бедечка".

Прави впечатление, че сред най-големите дарители на кампанията за опазване на парка са именно активистите, които се обединиха около инициативата за запазване на "Бедечка".

Общата похарчена сума за информационната кампания е 5 080 лв. Средствата са изразходвани за разпечатване на информационни издания, реклама в социалните мрежи, както и за клиповете виртуална реалност, които се прожектираха на специална шатра в центъра на Стара Загора.

Активистите пуснаха и искане по Закона за достъп до обществена информация Община Стара Загора също да разкрие как са похарчени общинските средства за информационната кампания за референдума. Базирайки се на различна информация в медиите, пазителите на "Бедечка" смятат, че средства, изразходвани от Община Стара Загора, възлизат на около 200 хиляди лева.

"Запазете Бедечка" призова и ответната страна в референдума също да разкрие колко е струвала кампанията ѝ. Те припомнят, че против запазването на парка в града били разположени анонимни билбордове, листовки със заблуждаваща информация и поредица медийни материали.

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

85% от гласувалите на референдума в Стара Загора искат запазването на "Бедечка"

Кметът щял да се съобрази с волята им въпреки слабата активност

Припомняме, според резултатите от местния референдум, който се проведе на 18 юни, неделя, близо 20 хиляди старозагорци са отговорили с "ДА". Това прави 85% от хората, упражнили правото си глас на допитването.

Въпреки слабата активност от едва 15.42% организацията "Запазете Бедечка" припомни думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, които заяви, че каквато и да бъде активността на референдума, важен е неговият резултат.

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Пазителите на "Бедечка" няма да допуснат нови сгради в парка

Искат собствениците на терени в парка да получат равностойни замени

Припомняме и че защитниците на "Бедечка" настояват Община Стара Загора да започне прозрачно разследване на решенията по казуса назад в годините. Организацията обаче се затъпи и за ответната страна - те настояха собствениците на терени в парка да получат равностойни замени и по никакъв начин не бъдат ощетявани.