Общинската избирателна комисия в Стара Загора обяви резултатите от референдума за или против парка "Бедечка".

В допитването участваха 15,42 процента от имащите право на глас. За да бъде валиден, в референдума трябваше да участват 40 на сто от избирателите и повече от половината от тях да са гласували за или против запазването на парка.

Референдумът за Бедечка се провали

Референдумът за Бедечка се провали

Едва 15,42 % активност на допитването

Близо 85 процента от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да се съхрани като парк.

18 984 от гласувалите са отбелязали "Да" на бюлетината, докато 3 130 са гласували с "Не".

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров увери, че ще се съобрази с избора на гражданите, независимо от недостатъчната избирателна активност.

Ако въпросът на референдума беше ясно зададен, резултатът щеше да е още по-категоричен, изтъкна Никола Райков от групата "Запазете Бедечка" пред БНР. 

"Въпросът беше изключително труден за разбиране. Имаше странна информационна кампания от Община Стара Загора, която се опитваше да каже, че, едва ли не, паркът ще струва ужасно скъпо, пък за квартала ще е безплатно, и се наложи дори кметът многократно да заявява, че сумата всъщност е горе-долу една и съща за двете опции", коментира Райков.

Според Атанас Славов, един от учредителите на Института за пряка демокрация, хората в града не са излезли да гласуват по няколко причини.

"Самата информационна кампания не беше добре организирана. Въпросът, както беше зададен, пораждаше объркване у гражданите и не беше добре формулиран. Със сигурност тук има целенасоченост във формулировката. Вече не сме в началото на прилагането на местните референдуми - преди шест, седем години, и общините, местната власт имат опит в тези процедури, така че формулировките са направени така съвсем съзнателно", подчерта Славов.

Алармират за купуване на цигански гласове на референдума в Стара Загора

Алармират за купуване на цигански гласове на референдума в Стара Загора

Имало "насипни хвърчащи бюлетини, без номер и печат"