Група цигани са събрани в центъра на старозагорското село Калояновец. Вероятно става дума за опит за купуване на гласове на днешния референдум в Стара Загора, твърдят от неправителствената организация "Запазете Бедечка".

"Насипни хвърчащи бюлетини, без номер и печат. Това е най-големият потенциален проблем в старозагорския референдум. За разлика от изборите, сега бюлетините не са в кочан, нито има инструкция как да се сгънат. Бюлетините са твърде големи за плика", разясняват от "Запазете Бедечка".

11,85% са гласували към 17 ч. на референдума в Стара Загора
Обновена

11,85% са гласували към 17 ч. на референдума в Стара Загора

За да бъде валиден, трябва да са гласували 40% от имащите право на глас

Междувременно защитниците на парк "Бедечка" са внесли сигнал в Общинската избирателна комисия (ОИК). В него е алармирано и за липсата на избирателни списъци.

Те предупреждават също така, че няма инструкция дали пликовете да се запечатат, или не. Така при броенето и евентуално изпадане на пликове, може да даде повод на комисии да се опитват да броят валидни гласове за невалидни.

Също не на всички секции имало образец на бюлетина и телефон за сигнали (секции 5 и 54). В комисиите масово оставали по трима или дори двама членове на комисии.

Сигналите идвали на специализираната онлайн платформа, която бранителите на Бедечка пуснаха преди дни. Наблюдатели, обучени от "Прозрачност без граници" обикаляли целия град.

Нови два сигнала до ОИК изпращат "Запазете Бедечка".

В село Памукчии на вратата на секция е залепен заблуждаващ и анонимен агитационен материал, който призовава за гласуване с НЕ. В същото време в село Остра могила не достигат пликове, а бюлетините са повече от заявените.

По-рано през деня беше пуснат още един сигнал - защото бюлетините в референдума са без номера и печати и са на практика насипни. Печат не се прилага дори и за протоколи.

Активността засега е в рамките на очакваната - движи се около активността на референдума за обгазяването на града преди няколко години.