Гласуването на местния референдум в Стара Загора за парк "Бедечка" започна нормално, всички секции отвориха в определения час - 7.00 ч.

Гласуването приключва в 20.00 ч., ако има хора пред секциите, ще продължи до 21.00 ч.

Към 17.00 ч. избирателната активност на участниците в местния референдум в община Стара Загора е 11,85 %, при гласували 16 972 души. Избирателната активност се покачи в последните часове, очаква се тази тенденция да се запази до края на деня.

За сравнение на предишния местен референдум за полигона Змейово през 2013 г. до 17,30 ч. са подали гласа си 21 476 или 14,4 на сто от имащите право на глас. Тогава допитването завърши с общ брой гласували 29 784 души или 19,93 %.

Към 13 ч. избирателната активност в общината е била 7,03%, като в абсолютно изражение са гласували 10 062 души, съобщиха от местната община.

Стара Загора решава на референдум за "Бедечка"

Стара Загора решава на референдум за "Бедечка"

Дали да се запази съществуващият парк "Бедечка" или да продължи застрояването му

Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. Ще се гласува в 203 редовни и една специална избирателна секция - в диспансера.

За да бъде валиден референдумът, трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат "да" или "не", трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

Алармират за купуване на цигански гласове на референдума в Стара Загора

Алармират за купуване на цигански гласове на референдума в Стара Загора

Имало "насипни хвърчащи бюлетини, без номер и печат"

С решение на Общински съвет Стара Загора беше насрочен местен референдум с въпрос: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. "Хан Тервел", от запад - ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд" и от юг - ул. "Христина Морфова"? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора."

През 2017 година в община Стара Загора са навършили пълнолетие и за първи път след последните избори ще гласуват 374 избиратели - 189 мъже и 185 жени.

Четирима са столетниците гласоподаватели - един мъж и три жени. Най-възрастният избирател е 103-годишен мъж, който може да гласува в 52-ва секция.