Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора. След допитване до жителите на града, общината трябва да реши дали местността "Бедечка" да бъде застроена или да се превърне в парк.

Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %.

Стара Загора решава на референдум за "Бедечка"

Стара Загора решава на референдум за "Бедечка"

Дали да се запази съществуващият парк "Бедечка" или да продължи застрояването му

В Община Стара Загора започна приемането на изборните книжа, създадена е организация за бързата им обработка, съобщи секретарят Делян Иванов.

Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта.

Кметът на Стара Загора обяви как ще гласува на референдума за "Бедечка"

Кметът на Стара Загора обяви как ще гласува на референдума за "Бедечка"

Тодоров призова старозагорци да го подкрепят в усилията му запазване на парка

Въпреки това кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че решение за "Бедечка" ще има. То ще бъде взето след референдума според това кои отговори са повече - тези с "да" или с "не", защото това щяло да покаже какво искат старозагорци.

Кметът на града обещава да събере страните в спорния казус веднага след допитването и да предложи на собствениците решение.

Защитници на "Бедечка" поемат всички еко каузи в Стара Загора

Защитници на "Бедечка" поемат всички еко каузи в Стара Загора

Заемат се и с обгазяването и запазването на културно-историческото наследство в града

"Да бъдат обезщетявани със замени също, това е възможно да се случи, но нека да видим резултатите и ще говорим от утре какво решение да вземем", каза кметът Живко Тодоров.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лв.. Кметът съобщи, че още във вторник започват разговори със защитниците на "Бедечка" и със собствениците на земята.

В 20.00 ч. приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка - дали местността да бъде застроена или превърната в парк.

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат "да" или "не", трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.