Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви как ще гласува на местния референдум в неделя, 18 юни. Пред БНР Тодоров заяви: "Аз ще гласувам с "да".

Това е първото подобно изявление на кмета на Стара Загора, който предизвика местното допитване. В него старозагорци ще трябва да гласуват дали да се запази съществуващият парк "Бедечка" или да продължи застрояването му. Става дума за 400 декара зелена площ с близо 4 хил. дървета и алеи.

Kаузата "Бедечка" с подкрепа и в други градове

Kаузата "Бедечка" с подкрепа и в други градове

Граждански групи от различни градове вече се обединиха, за да изработят промени в ЗУТ

Кметът Тодоров заяви, че има порочност на решения, взети назад в годините. Той изтъкна, че референдумът е последна възможност да се промени един порочно приет план за застрояване. В интервю за радио "Стара Загора" преди дни кметът призова старозагорци да го подкрепят в усилията му запазване на парка.

"Старозагорци ще имат възможност да направят своя избор. Получи се много активен дебат и социалните мрежи станаха арена на тези спорове - там има възможност да се чуят всички страни и общината да не се меси и да не предопределя избора на старозагорци", каза Живко Тодоров дни преди местния референдум за парк "Бедечка".

Реформатори искат спиране на референдума за парк "Бедечка"

Реформатори искат спиране на референдума за парк "Бедечка"

Бил наказателен вот към гражданското общество застанало зад Мораториум за строителството

Особено важно за Стара Загора е да има активност, хората да излязат и повечето от тях да изразят своето мнение, защото демокрацията изисква хората да контролират своите политици, посочи градоначалникът.

В зависимост от това какво ще гласуват хората на 18-и юни, ние ще предприемем действия.

Първият вариант е по завършване промяната на общия устройствен план, която сме предвидили.

Втори вариант е нещата да останат, както са до момента. Това означава да има изграждане на квартал. Това са двете възможни опции, разясни Тодоров.

Могат да се намерят добри компромисни решения от гледна точка на това да не бъде ощетявана общината и да се запази общественият интерес и озеленяването там, допълни Тодоров.

Запазване на парк "Бедечка" - по-евтино от нов квартал

Запазване на парк "Бедечка" - по-евтино от нов квартал

Защитници на парка смятат, че комисията действа в разрез с процедурата за промяна на ОУП

Всеки кмет и всяко управление трябва да има подкрепата на хората, когато взима определено важно за града решение. Каквото и решение да се вземе в случая, и едното и другото - това ще означава разходи за града в следващите години. И да бъде квартал - там ще трябва да се направи инфраструктура, която няма да струва малко пари.

Според кмета на Стара Загора, референдумът е закъснял. "Той трябваше да бъде проведен 2003-а година, но това е последната възможност да се промени нещо в един порочно приет план. За съжаление през 2012-а година ние нямахме достатъчно информация", каза Тодоров.

ГЕРБ пречели на реформаторита да спрат строежите в "Бедечка"

ГЕРБ пречели на реформаторита да спрат строежите в "Бедечка"

Парламентът не разгледа мораториума за строеж в Старозагорския парк

Главният архитект тогава носи основната отговорност да не бъдат изрядни нещата, защото аз самият дори не знаех, че на групите дървета, които тогава са били заснемани, реално не е направена подробна картотека. Впоследствие се е оказало, че има още над хиляда дървета, които въобще не са отразени никъде.

През 2012-а година ние нямахме избор, защото общият устройствен план вече беше приет, а един подробен устройствен план трябва да отговаря на общия устройствен план, припомни Тодоров.

Има решения, които не са издържани и не са приети според законодателството, което е действало тогава. За съжаление в резултат на тези решения са настъпили определени последици.

Започна строеж на нова кооперация в парк "Бедечка"
Обновена

Започна строеж на нова кооперация в парк "Бедечка"

Софиянци били манипулирани за протестите си срещу презастрояването на "Младост"

В резултат на тези решения има приет общ устройствен план, има подробни устройствени планове, които са влезли в сила и начинът, по който ние можем да върнем всичко назад, на първо място е чрез промяна на тези планове, които вече са влезли в сила.

В последствие е необходимо доказване на всеки един отделен имот или за всяко едно отделно решение защо то е незаконосъобразно. Но това е една отделна битка, която бихме могли да водим в съда, след промяната на всички тези действащи към момента планове, допълни Живко Тодоров.